Радев попари Зеленски: Не давам оръжие за Украйна! Ето причините, които изтъкна нашия президент

България отблизо

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с българския си колега Румен Радев в сградата на президентството.

 

„Първо, искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите на тази жестока война, която бушува и в момента. Още в първия ден на нейното избухване аз заклеймих агресията срещу вашата страна“, изтъкна Радев.

„Тази декларация е важна стъпка в развитието на нашите отношения, но аз не приемам предоставянето на боеприпаси, особено от въоръжението на Българската армия. Аз като президент и главнокомандващ имам отговорности отбранителните способности на България да не отслабват“.

Радев изтъкна, че другата причина за неговата позиция е разширяването на конфликта, който застрашава сигурността в Европа.

 

„Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение. Все повече и повече оръжие трудно води до неговото решение. В тази връзка е важно да обръщаме внимание на последователни усилия на деескалация, прекратяване на огъня, търсене на мирно решение със средствата на дипломацията.

„Средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион, още по-сериозно за всички нас е, че конфликтът се разширява и придобива нови измерения“, посочи още той.

И допълни, че бойните действия стават все по-ожесточени, „загиват все повече хора, сред които и българи от общността в Украйна“.

А ако продължаваме да пращаме оръжия, войната може да се пренесе и в България. Ние обаче сме малка страна и не искаме да воюваме нито с Русия, нито с Украйна. Защото войната води само до смърт и разрушения. “, се разбра от думите на българския президент.

От думите на президента се разбра още, че ако войната продължава, ще загинат още повече хора както в Украйна, така и от други страни. Това не е нужно на никого. Конфликтът не може да бъде решен с военни средства, понеже едва ли Украйна ще може да удържи победа в тази война. А вече загинаха много хора и това не трябва да продължава.

Ако продължаваме да предоставяме оръжия, обаче, ескалацията ще продължи, избиването на украинци ще продължи. Кой ще бъде отговорен тогава за продължаващото насилие? Заедно с всички други, ще бъда отговорна и България.

А това, се разбра от думите на президента Радев, ние не искаме да допускаме.

 

От своя страна Зеленски коментира: „Благодарен съм, че съм на посещение днес в София. Благодаря за поканата на правителството на България. Подчертавам, че съм много благодарен за това, че хората на България действително подслониха голям брой украинци“.

„Хората на България разбират, че това не е конфликт, а война. Ако това е конфликт, държавата няма да я напуснат милиони хора. Имаме право на това, защото войната е изключително на наша земя“, добави той.

„Окупацията на атомна електроцентрала също не е конфликт, а открита война. Война на изтощение на Украйна“, подчерта той.

„Много съм благодарен на парламента за подкрепата с амуниции. Г-н президентът казва, че не подкрепя това, и го каза като върховен главнокомандващ. За да не отслабне вашата армия. Или пък не подкрепят усилването на Украйна. Това са различни неща“, каза още Зеленски.

„Всичко, което имате, ще бъде недостатъчно, да воювате с Руската федерация. Имате мощна армия, хората ви са добри. Но това би било недостатъчно със 160-милионна държава. Затова е хубаво да давате на хората, да могат да се защитават, да не дойде войната при вас, румънците, поляците.

Войната няма разстояние. Вие като върховен главнокомандващ ще ме разберете. Не дай Боже някоя трагедия да стане и вие да бъдете на мое място. И хората да не искат да ви помагат. Какво ще правите тогава? Ще кажете – Путин, взимай каквото искаш? Не, сигурен съм, че няма да кажете това“, заяви украинският президент.

„Ваше право е да не подкрепят помощта за Украйна, но ми се ще да ме разберете. Убеден съм, че ние един ден ще бъдем членове на ЕС. Украйна и ЕС, Украйна и НАТО трябва да има общи ценности“, посочи Зеленски.

„Путин няма да с успокои докато не ни избие. Вие не можете да се договорите с него“, категоричен беше той.

Явно, обаче, тази реч е отдавна подготвена, понеже е ясно и на експерти и анализатори и в САЩ, че Украйна няма шанс да победи Русия. И че продължаването на конфликта убива все повече млади хора в Украйна.

Преди срещата на „Дондуков“ 2, Зеленски бе в Министерски съвет, където с Денков подписаха декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *