Радев с мощен залп срещу сглобката. Целта им е да следят и да смачкат народа!

България отблизо

Реалният мотив за смяна на шефа на ДАНС е овладяването на службите. А оттам и яхването на народа.

 

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти.

 

„Разбира се, че ще се запозная с аргументите на Денков, но реалните мотиви са известни отдавна и ги чухме в “онзи запис” – овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него“, добави той.

 

Президентът определи няколко неща в изявлението на Денков като „смущаващи“, например това, че ДАНС трябва да му представи изпреварваща информация за готвени протести.

 

В петък привечер премиерът Николай Денков поиска от Радев да освободи шефа на ДАНС Пламен Тончев. Денков обясни, че един от основните аргументи за това е отказът на Тончев да освободи заместника си Деньо Денев, който подписа “онзи” доклад, според който машините може да са манипулирани заради снимките, които зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнев е правил на процеса по инсталиране.

 

Освен това Тончев не изпълнил искането на Денков да му изпрати доклад и препоръки за възможните проблеми пред местните избори. Премиерът подчерта и, че докладът на ДАНС за работа през 2022 г. не е приет от парламента, но и че агенцията си е позволила политически позиции на два пъти, което е в разрез със закона.

“В закона за ДАНС ясно са посочени причините, по които може да бъде освободен председателят ѝ. Сред тях не фигурира липса на доверие от страна на министър-председателяПо логиката на премиера самото правителство трябва незабавно да подаде оставка, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването”, заяви Радев.

 

”Целта е ясна отдавна и не мисля, че изборите трябва да се използват като някакъв сценарий, за да има нова, поредна атака към ДАНС, докато не се случи сценарият от записа. По-скоро мотивите, които представи премиерът, оставят впечатление, че оставката на Тончев се иска, не защото не е спазил закона, а защото го е спазил. Ето тук наистина трябва да се обърне внимание. Аз мисля, че правителството и управляващите трябва да насочат вниманието си преди всичко към собствения си зам.-министър, откъдето всъщност тръгва саботажа на изборния процес”, подчерта той.

 

”Какво значи да си политически пристрастен? Това, че когато на председателя на ДАНС му се задава въпрос на изслушване в парламента и той излага факти – откога излагането на истината е политическо говорене? Освен това някои неща в изявлението на премиера също са смущаващи – това, че ДАНС трябва да му представи изпреварваща информация за готвени протести на енергетиците, да речем. За мен това е неразбиране на ролята и на задачите на ДАНС. Не може да очакваме, че това ще бъде агенция за борба и потискане на справедливи искания и протести.

 

“Това, пак в изказването на премиера, че ДАНС е трябвало предварително да съгласува доклада за документирано нарушение от зам.-министъра на електронното управление, това означава ли, че премиерът иска да смекчи този доклад до положение, което е изгодно за управляващите? Според мен ДАНС трябва да предоставя обективна информация, независимо дали на някого няма да се хареса. И да не забравяме, че ДАНС е информационна контраразузнавателна агенция. Тя е предоставила информация, а от тук нататък интерпретирането ѝ от партии и спекулирането с нея доведе до този скандал”, анализира Радев.

 

”И още нещо интересно – когато ДАНС подава информация за руски шпиони, независимо дали са 1,3 или 70 накуп, това се приема като абсолютно чиста монета, истина с безрезервно доверие. Но когато ДАНС предоставя информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия. Хайде да си уточнят стандартите. Те трябва да бъдат обективни”, настоя президентът.

 

Президентът Румен Радев благодари на всички граждани, които са излезли и са гласували. Той поздрави всички нови кметове и общински съветници с победата.

 

”Тези избори са един изключително сериозен сигнал към политическата класа и партийната демокрация. Българите масово загърбиха тези избори. Това трябва да но тревожи масово”, подчерта Радев.

 

„Всеки нов кмет идва с очакването за промени към по-добро. Местната власт ще трябва да се справи с последствията от рекордно ниската избирателна активност, която неизбежно влече и понижена легитимност“, коментира още той в деня след изборите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *