Радев с неочакван удар по Кирил Петков! Президентът поздрави служебното правителство и удари през ръцете корумпирани политици

България отблизо

От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг и без да се знае кой и как определя доставчика и цената, това заяви президентът Румен Радев пред медиите в Севлиево.

 

По-рано през деня „Булгаргаз“ обяви за първи път открит търг за доставка на втечнен газ – краткосрочен (до края на тази година), средносрочен (2023 година) и дългосрочен (за 10 години от началото на 2024 г.)

Така трябва да се прави и за в бъдеще – открито, равнопоставено и прозрачно към всички доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни. Да се търси не решение месец за месец, както досега, а да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе несъмнено и на цените на втечнения газ за тази година“, посочи Радев.

 

Държавният глава поздрави служебното правителство за по думите му добрата и енергична работа по повод сключения вчера договор с „Газтрейд“ за гарантиране на 1 млрд. куб. м втечнен газ от терминала в Александруполис.

 

Продължават усилията и за решаване на най-тежкия проблем – осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година, тъй като много по-добрите шансове за гарантиране и развиване на тези слотове през пролетта бяха пропиляни. Надявам се, че и интерконекторът с Гърция ще бъде приключен в срок“, допълни Радев.

 

По думите му сигурните доставки на газ за зимата зависят от слотовете.

 

Президентът коментира и предстоящите избори и борбата с купения вот.

Една от най-важните задачи пред нас като общество е да се проведат не само честни и прозрачни избори, но и да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламнет. Да излъчи стабилно и устойчиво правителство. И служебният кабинет и Централната избирателна комисия правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес – с прозрачна и детайлна методика за сертифициране и тестване, с откритост към всички партии, организации и експерти, с навременна и пълноценна информационна кампания, с безкомпромисна борба с купения вот. За избирателната активност е критично важно поведението на партиите в тази кампания. Това поведение трябва да насърчава гаржданското участие, а не да отблъсква хората“, отбеляза още Радев.

 

Президентът е на посещение в Севлиево, където участва в церемонията по разширяване на производствената база на завод за модерно оборудване за високо напрежение.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *