Ваня Григорова хвърли тежки истини в лицето на управляващите и задави Цънцарова

България отблизо

Политическата криза в София е много сериозна, а в СОС няма воля да заработи. Това заяви общинският съветник от „БСП за България“ Ваня Григорова тази сутрин в ефира на bTV.

Ако това е работа, означава, че аз ходя на работа два пъти в месеца за по 4 часа, колкото да се скараме. Работата изисква да се предлагат сериозни решения, които да бъдат сериозно обсъждани.

 

За да се вдигнат клоните от улицата и да се почисти, не е нужно да има избран председател на СОС, това трябва да бъде ясно. И в случая някой просто си търси оправдание, добави още Григорова.

Според Ваня Григорова ПП/ДБ нямат достатъчно гласове, за да управляват еднолично и е повече от логично председателят на СОС да е представител от опозицията. На свой ред пък ГЕРБ, също нямат причина да не подкрепят кандидата на ПП/ДБ, категорична е още Григорова, с обосновката, че партията, все пак, управлява на национално ниво.

Григорова посочи също, че се търсят общи краткосрочни приоритети, за да се гласуват бюджета на столицата, както и други належащи неща. И поясни, че червената линия на БСП е опазването на културно-историческото наследство.

„Но тази линия бе пресечена с демонтажа на Паметника на съветската армия, който бе премахнат абсолютно незаконно“, категорична е Григорова.

„Не разбирам това незряло поведение от тяхна страна – на ПП/ДБ/СС! Това, което беше направено, бе абсолютно незаконно! И при това положение ние няма как да участваме в съвместно управление с тях!“, непреклонна бе още Григорова по темата. И дори уточни:

„Можем да изчакаме още три години съдът да се произнесе финално и през това време да продължим да не правим нищо. Нищо, че е установено посредством редица официално издадени документи, че са извършени редица нарушения при демонтажа на паметника. Този кран, например, също нямаше право да бъде там. По въпроса се изказа и Инспекцията по труда!

Ще ви кажа и друго – в цялата работа има пръст и от г-н Терзиев! Това е като да мина със 120 км по „Цариградско шосе“ и после някой да ми даде предписание и да ми каже: „Повече не прави така!“

Тогава казахме на Васил Терзиев, че нашата червена линия е опазването на културно-историческото наследство. А те какво направиха – отрязаха една ръка, занесоха си я на коледното тържество и я размахваха.

Ние сме коалиция. Ние не сме като ГЕРБ, където Борисов се затваря в една стая за пет минути и решава за цялата партия. При нас има демокрация“, заяви още бившата кандидатка за кмет на София и заключи: „Изключително незряло поведение!“

Григорова уточни, че от БСП ще продължат да ходят на срещи с останалите представители в СОС, но само ако има потенциал от тези срещи да се излезе с работещо решение. Тя поясни, че когато каниш някой трябва да проявиш уважение към него и да не прекачваш червените му линии.

„Днес няма да има избор на председател, защото бяха проведени разговори така че да се стигне до някакъв компромис. И до момента можеше да има председател на СОС. Трябва обаче тези, които имат най-много общински съветници, да осъзнаят, че избирателите не им дадоха правото да управляват и да поемат всички постове.

Най-нормалното нещо е председателят на СОС да е представител на опозицията. Те трябваше да подкрепят наш кандидат. Можеха да подкрепят кандидата на ИТН, дори на „Възраждане“, за да благодарят на г-н Костадин Костадинов за помощта, която им оказа на балотажа. Можеха да подкрепят ГЕРБ.

От друга страна ГЕРБ са втората по големина група в СОС. Те също нямат причина да не подкрепят ПП-ДБ-СС, тъй като управляват с тях на национално ниво. Освен това те преглътнаха това, че г-н Борисов беше арестуван. Г-н Бонев поне не е арестувал г-н Борисов“, посочи също Григорова. И продължи:

„Въпросите не са към нас, към тях са! Нито г-н Лилков, нито г-н Контрера имат достатъчно общински съветници, за да решат. За да има причина, за да отидем на една среща, трябва да има потенциал в нея. Не можем да се виждаме и да пием кафе с всеки. Все пак ние проявихме добра воля, отидохме на две срещи, за да се опитаме да открием решение. Но от другата страна такава воля нямаше“. Така тя отвърна и на въпрос защо е отказвала да отиде на редица срещи. И поясни:

„Ние продължаваме да участваме в срещи, но не, няма да пренебрегваме нашите приоритети. Ние с ПП-ДБ-СС няма как да участваме в управление! Трябва да бъдат инициирани срещи, ако може не един ден преди заседание на СОС. Да се разхождаме и просто да пием кафе с колегите, просто няма смисъл.“

Нека подкрепят някоя от тези кандидатури, които вече са изложени. Защо ние трябва да им свършим работата? Нека да е ясно, че те са хората, които имат най-много представители в СОС. Всичките тези манипулации, които чухме от устата на г-н Терзиев, трябва да бъдат прекратени!

Григорова увери също така, че няма риск София да спре работа.

„Риск пред София няма, за това София да спре работа. Има риск да не се адаптира бюджета по новите условия, което не бива да се допуска, но няма да е пагубно. Терзиев казваше на няколко заседания, че на София са нужни 77 милиона, за да не изгуби 240.

Е, накрая се оказа, че това, което му обяснявахме, че може да се случи – а именно от държавния бюджет могат да се отпуснат средства, за да на се загубят пари, той това направи накрая. Но не 77 милиона, а 32 милиона. Този рекет трябва да бъде прекратен. Ако иска добронамерен и партньорски разговор, трябва да има открито отношение към хората, които се опитва да привлече за партньори“, добави тя.

На въпрос как се справя сега, след като на практика не получава заплата от никъде, Ваня Григорова отвърна още по-директно:

„В момента не получавам никаква заплата. Много трудно се справям с ипотеката на къщата си, но все пак живея с друг човек, който ми помага. Има принципи обаче, все пак, от които не трябва да се отстъпва.

Иначе заплащането на общинските съветници, за което питате, е в размер на 1100 лева. И ако търсим корист, търсете я в това, ако някой настоява да бъде избран председател. Защото пак казвам – тук говорим за 1000 лева, които на нас даже не ни се изплащат. Освен това и в момента тече проверка от НАП – за пет години назад, какви приходи и какви разходи съм имала.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *