Радев: Твърдо съм за диалог с Русия! Трябва да има баланс в политиката и да се отчитат ползите. Никой не печели от конфронтация!

България отблизо

„Важно е да водим диалог с Русия и да търсим баланса, а не да стоим настрана“ – това е позицията на президента Румен Радев, която е изразил на срещата на евролидерите в Брюксел.

Държавният глава говори пред журналисти във вторник и заяви, че много европейски лидери са заявили същото искане. „До късно снощи дискутирахме темата Русия, това е трудна тема за ЕС. Чухме дебат за гласа на разума и трезвата преценка, който започна с балансиран доклад на топ дипломата Жозеп Борел, и много европейски лидери ясно изразиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия и извода, че растящото напрежение, разделението в Европа не е изобщо от полза на ЕС“, каза Радев.

 

По думите на Радев – лидерите са заявили, че „политиката към Русия трябва да продължи въз основата на петте принципа, съставна част от които е диалогът“. „Беше възложено на върховния представител на ЕК да изготви доклад за тревожните моменти, но и необходимостта от диалог“.

На въпрос дали България се чувства застрашена от действията на Москва, както Чехия, заради разкритията на прокуратурата за отравянето на Емилиян Гебрев и взривовете в оръжейни складове у нас, Радев отговори: „За България може да питате тези, които са докладвали тук преди“. Така той върна топката към бившите управляващи от ГЕРБ.

Важно е  ние да използваме всички инструменти за сътрудничество с Русия в посока сигурността, климатичните промени, справянето с Covid. Ако стоим твърде разделени, знаете къде отива тя – по друг път, знаете за нейното сближаване с Китай. Затова трябва да се търси балансът. Това казаха и други лидери“, твърди президентът.

 

 

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *