Радев удари гъбата на Денков: С Орбан подписаха за енергийно сътрудничество

България отблизо

Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на доставките и търговията с втечнен природен газ подписаха в четвъртък българската и унгарската компании „Булгаргаз“ и MVM CEEnergy.

 

Това отваря възможност България да участва в пазара за втечнен природен газ за Централна и Източна Европа, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, по време на чиято визита в Будапеща бе сключено споразумението.

Документът бе парафиран от директорите на двете компании Деница Златева и Ласло Фрич в присъствието и на унгарския премиер Виктор Орбан, с когото Радев се срещна, съобщиха от президентството.

MVM CEEnergy се занимава с търговия на природен газ и е част от държавната MVM Group, която е сред големите регионални енергийни играчи.

„Подписаният днес меморандум между „Булгаргаз“ и унгарската MVM CEEnergy отваря възможност България да участва в пазара за втечнен природен газ за Централна и Източна Европа.

С министър-председателя на Унгария Orbán Viktor споделяме общи виждания за перспективите за задълбочаване на партньорството между България и Унгария в енергетиката.

България трябва да има амбицията да се превърне в незаобиколим фактор, който да допринася за сигурността на доставките на природен газ и енергийната диверсификация на нашите съюзници и партньори в Европа.

В резултат на проевропейската политика на служебното правителство страната ни получи свободен достъп до терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция, както и до техните газопреносни мрежи. Благодарение на това днес страната ни не само консумира и транзитира природен газ, а се заявява и като активен участник в пазара за втечнен газ за Централна и Източна Европа.

Какво точно предвижда меморандумът не става ясно, но българският държавен глава припомни сключеното от служебния му кабинет споразумение с турската БОТАШ за достъп да турски терминали за регазификация на втечнен газ и до мрежата за пренос на южната ни съседка.

Съгласно него „Булгаргаз“ може да разтоварва в Турция и да пренася близо 1.8 млрд. куб. м годишно, ако си осигури доставки.

За тази година към момента има само един разтоварен танкер през април, а обещаните от държавното дружество търгове за капацитетите в следващата година и оставащите до 2036 г. така и още не са обявени.

Сегашното ръководство на „Булгаргаз“ бе назначено именно от предишното служебно правителство на Румен Радев.

По неговите думи сегашният меморандум е плод на съвместните усилия на президентската институция и правителството.

„Това е споразумение, което отваря нови хоризонти за Българя. В резултат на проевропейската политика на служебното правителство ние извършихме пробив – получихме достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносните мрежи и на Гърция, и на Турция.

Именно благодарение на това днес България вече е не само страна, която консумира газ, през чиято територия преминава газ, днес, с това споразумение, с тези вече възможности, които имаме, България се заявява като активен участник на пазара на втечнен газ за Централна и Източна Европа„, коментира държавният глава.

Според него България трябва да има амбицията да се превърне в незаобиколим фактор, който да допринася за сигурността на доставките на природен газ и енергийната диверсификация на нашите съюзници и партньори в Европа.

Виктор Орбан на свой ред изрази високата си оценка за надеждността на България за доставките на природен газ по Южния газов коридор и изрази готовност за последващо задълбочаване на двустранното партньорство.

Обща бе оценката, че значимостта на Южния газов коридор ще продължи да нараства и са необходими последващи действия за увеличаване на капацитета за пренос на природен газ през България.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *