Радев: Ще реша за датата на изборите, след като се консултирам с всички! Борисов не е в позицията да се налага и да насрочва народния вот!

България отблизо

Президентът Румен Радев настоя за равнопоставена и ефективна предизборна кампания, за да може следващият парламент да бъде реално отражение волята на българите. Това стана ясно на срещата му с извънпарламентарните партии за безопасното провеждане на парламентарните избори.

Държавният глава обясни, че консултациите за изборите с извънпарламентарните партии са важни не само за изпълнение на конституционното право, но и защото изборите ще бъдат за първи път в условия на пандемия. Това налага отговорност и усилия не само в институциите, но и от всички политически субекти, защото трябва да се гарантира и да се направи всичко необходимо за здравето на хората, правото на вот и доверие в изборния процес, настоя Радев.

За президента е важно в рамките на консултациите да чуе както извънпарламентарните партии, за тяхното мнение по важните въпроси за изборите. Целта е всички заедно – институции и партии, да търсят най-доброто решение в интерес на хората, за тяхното здраве, вот и на доверие в изборния процес, за да има нормална избирателна активност и легитимно избран парламент, категоричен бе Румен Радев.

Заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че трябва да се водят консултации с най-широк кръг политически представители. Дори 1 000 човека да гласуват за дадена политическа формация, гражданите трябва да имат мнение, посочи Йорданов. Той е на мнение, че трябва да бъде посочено на коя дата ще се проведат изборите, като държавният глава трябвало да се съобрази с мнението на останалите политически партии.

„Отговорността е на президента и искрено се надяваме да не се повлияете, тъй като управляващите са шумни и кресливи, използват всякакво въздействие върху вас, да вземете правилното решение“, надява се Йорданов.

Страховете на хората не трябва да попречат на избирателната активност, настоя Филип Станев и допълни, че предстоящите избори поставят сянка на съмнение доколко те ще бъдат честни, след като бъдат направени от управляващата партия. Той е на мнение, че е доста странно българският парламент да спи с пистолет на глава си и кюлчета злато в шкафчето си.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март.

На 5 януари 2021 г. той започна консултации със здравните власти как да се проведат избори по време на пандемия от коронавирус. След това се срещна с  кметовете. На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори.

На 6 януари премиерът заяви, че датата за изборите вече е решена – 28 март, съответно – казана дума, хвърлен камък.

Преди това председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че иска да знае на кого датата 28 март не отърва.

След като наблюдава водосвета на бойните знамена на Богоявление президентът Радев обяви, че не вижда никаква подготовка  и готовност за избори.

Ден по-късно премиерът с гняв прекъсна заседанието на НОЩ и запита кой диктува на президента  датата за изборите, като забрави, че самият той беше против.

Не е ли редно да попитаме КОЙ  диктува на Борисов дата на изборите  и защо се меси там, където не му е работа.

Насрочването им е единствено в правомощията на президента!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *