Разбраха ли се партиите за правителство? Ето какъв нож смятат да забият в гърба на избирателите си!

България отблизо

Лидерът на ГЕРБ и съпредседателите на ПП посочиха какви са приоритетите им по време на лидерска среща в Народното събрание. Борисов поиска да обсъдят няколко важни детайли и до няколко дни да решат има ли резултат от лидерската среща. 

„Добре е да се работи с МФ, за да се оправят някои непълноти. Освен двете теми, които очертахме, че са заложени 100% от ПВУ като харч и 0% като приход, най-вероятно половината проекти ще се изпълнят и трябва да се обсъди. Освен това капиталовата програма е драматично увеличена. Заложихме 8 млрд. и половина, от които бяха инвестирани само 5. Тази година са заложени 10, което е повече“, каза Асен Василев.

 

„Трябва да видим какви са разходите за издръжка – това, което ведомствата плащат за ток, вода и т.н. Вдигнати са с над 40%. Миналата година бяха вдигнати. Това трябва да се погледне много прецизно и да се види има ли недофинансирани дейности, освен тези, които са заложени. Виждаме сериозни харчове за капиталова програма, липса на част от приходите. Силно ме притесняват тези неща“, изтъкна той.

„Това ще изисква прецизна работа в една група, която с МФ и финалните разбивки да огледаме. Това ще ни даде възможност да направим бюджет с 3% дефицит, без да имаме високи дългове. Така ще имаме нормален финансов план за държавата. Има причина бюджетите да се правят на годишна база“, обясни съпредседателят на ПП.

Той допълни, че по-ниският дълг зависи от дефицитът, който ще бъде заложен.

„Това, което започнахме със законодателната програма, ще се радваме да придвижим тези закони. Всички очакват закони по ПВУ, но разследването на главния прокурор, КПКОНПИ и Закона за домашното насилие, ако можем да покажем реален прогрес по тях с влизането им в зала би било една много добра първа стъпка, за да минем от добрите намерения на реални действия“, каза още Петков.

Борисов даде думата на Десислава Атанасова.

„Работата по законодателната програма показват, че можем да намираме консенсус. Предлагаме паралелно да работят, освен комисиите, двете групи, за които се разбрахме – едната по правните въпроси и другата по бюджета и финансите. Трябва да имаме реализирани проекти, за да дойдат пари от ПВУ.

По законодателните инициативи, имаме спор по отношение на правна техника и детайли, но нямаме спор по основните акценти – промените в НПК за разследването на главния прокурор. Ще подкрепим законопроекта, който е внесен от МС. Обсъдихме детайли с юристите на двете коалиции и може би ще се наложат козметични промени, но няма да променят основния смисъл“, коментира Атанасова.

Според нея всеки трябва да бъде отговорен пред закона.

Ще подкрепим законопроекта да се раздели КПКОНПИ на две. Детайлът тук е, че бихме подкрепили и законопроекта на МС, това сме обещали на нашите партньори от ЕС. ПП казаха, че ще внесат и техен законопроект. Ще ги разглеждаме заедно. Законът за борбата с домашното насилие може да бъде внесен днес от двете коалиции и това ще бъде посланието, че почваме законодателната дейност заедно“, заяви още тя.

„С изключително внимание поставяме един акцент и това е законодателните инициативи по отношение на конституционни промени. Обсъждахме в детайли и реализирахме постъпилите текстове в НС. Комисията по конституционни въпроси отново ще бъде създадена и очаквам да работи експедитивно и в консенсус с договорките между коалициите ни“, заключи Атанасова.

Томислав Дончев поде и каза, че не иска да разваля  духа на консенсус и оптимизъм, но още утре трябва да се започне работа по бюджета.

„Нашият анализ показва, че без конкретни мерки, това няма как да се случи – редуциране на разходи, търсене на нови приходи без увеличаване на данъците, подчертавам. Важно е да знаем ще има ли мнозинство в парламента. Някои реформи са тежки и трябва да знаем имаме ли мнозинство. Политики може да развива само партийно правителство, защото дори да работим денонощно, няма да приемем повече от половината. Някои от тях са с висока степен на сложност“, каза той.

Василев благодари на Томислав Дончев и заяви, че наистина трябва двете коалиции да обсъдят тези теми заедно. 

„За нас Шенген означава всички малки и средни фирми да изнасят спокойно в Европа, без да стоят няколко дни на Дунав мост. За еврозоната знаем, че лихвите се вдигат в световен мащаб. Трябва да успеем да намалим плащанията за всеки гражданин. Рискове като КТБ не трябва никога пак да рискуват спестяванията на хората. Ние сме готови да поемем риска с 3% дефицит“, обяви Кирил Петков.

„Бюджетът може да излезе и на изшлишък, въпрос е на каква цена. Това е политически въпрос“, констатира Томислав Дончев.

Акад. Денков смята, че за два дни коалициите са свършили работи, която би могла да се влачи и със седмици.

„Притеснително е да не изпаднем в ситуацията, когато се коментират едни цели и стават други“, каза още той.

В отговор Борисов взе думата: „Важно е да имаме правителство. На хората има омръзна да се занимава с вас. Казвате, че няма да ни подкрепите с първия с мандат, а искате да ви подкрепим безусловно за втория и да ви контролираме. Ние ще контролираме което и да е правителство, защото това ни е работата, а не е привилегия, която се дава. Да не разчитаме, че сме си самодостатъчни, тук има още 4 партии, които могат да са мощна опозиция на двете коалиции. Когато всички разберат, че са излишни – вие в МС, а ние в парламента.

Да чуем, както г-н Петков каза, хубаво е да ни представите състав на кабинет, за да може като си отидем при ръководните органи да видим какво предлагате – премиер, министри, за които да мислим, ако отидем на такъв вариант. Няма да изпадам в повече детайли. Слушам, разумни хора. Когато няма камери работим по-добре. С г-н Петков сме си простили и нищо не затруднява работата ни. Обръщам се към вас, за да имаме ясна цел и ако другите, както ги наричате вие, не се съгласят да ни подкрепят, а решат да подкрепят вас, да знаем как да действаме.

Ако представите кабинет, който да харесаме, пак имаме тема на разговор. Ако имате вариант извън нас за подкрепа, също трябва да ни го кажете. Отоговорите, когато са дадени на време, се приемат като уважение. Радев каза, че ще даде още малко време и не е казал, че днес ще се вземе решение. Ако тгооврите на тези въпроси, ще ни улесните„, каза Борисов.

„Това, което осъзнаваме е, че все пак сте първа политическа сила и сме в рамките на вашия мандат. От нашата гледна точка, уважаваме правото ви да направите своя избор. Това, което ние сме казали неведнъж е че когато става дума за избора пред мандатоносителя вие имате избора да говорите и с другите политически сили…“, обясни Петков.

„Мога ли да те прекъсна. Решението на изпълнителната ни комисия е докато не изчерпим разговорите с вас, няма да говорим с другите партии“, вметна Борисов.

Кирил Петков отговори: „Това, което ние казваме е, че ако се стигне до втори мандат, пред България има тежки задачи и празния чек става дума да се види какви закони трябва да се приемат и да се вижда какви са политиките тази изпълнителна власт трябва да изпълни, в какъв срок, с какви цели. Хората, които ще трябва да изпълняват този тип политики са функция само на едно – могат ли да свършат работа.

Ще изчакаме с пълното уважение вашите размисли по първия мандат и ако искате да влезем в дискусия какви неща могат да се свършат с втори мандат, отворени сме да ги обсъдим.

Това не е инат, че няма да подкрепим първи мандат – това беше ясно зададена политика от органите на партиите и избирателите ни. Искаме правителство и осъзнаваме, че когато трябва да се подходи отговорно, но не искаме да взимаме инициативата. В момента първия мандат е във вас“, заяви още Петков.

Лидерът на ГЕРБ каза, че е оптимист за разговори и съставяне на правителство.

„Не е традиционна практика да предлагаме кабинет, докато мандатът е във вас и да се консултираме такъв ход възможен ли е при положение, че имаме вече разговори за политики“, отсече Асен Василев.

Борисов смята, че е хубаво тези разговори да се говорят преди да е връчен мандат и това не е някакво негово напразно любопитстване.

„Вие можете да ни предложите правителство, което заради личности няма да приемем и директно отиваме на избори. Затова е важно, дори и неформално, за да знаем“, каза лидерът на ГЕРБ.

„Тогава искам да предложа да се изготви управленска програма. Обикновено мандатоносителят прави това, но ако ще правим правителство с наш мандат трябва да видим каква програма ще изпълнява и как ще се води управлението. Нека видим възможен ли е този процес и да кажем кои са важните неща, да предложим разговори по тази правителствена програма“, предложи Асен Василев.

„Какъв процес за вас е приемлив, може да го обсъдим и да го приложим“, допълни той.

Борисов определи ситуацията като „нестандартна“.

„Да ходим на избори август месец, когато хората са на почивка, няма да гласуват и пак ще водим разговори тук. В случая първия и втория са без значение. Това са казали хората. И нашите избиратели са казали това – на два избора сте първи, правете правителство. Вашите са казали същото и затова трябва да се намери нестандартно решение. Ако не се разберем за бюджета, да е на 3%, да не се вдигат данъци и т.н., на кого ще разчитаме? На служебно правителство без парламент ли? Това дава възможност да удължим работата на комисиите да свършим спокойно работа. Има време да се караме, да се обиждаме. Бая камъни разхвърляхме, ако може да ги посъберем и да свършим нещо“, каза лидерът на ГЕРБ.

Даниел Митов каза, че отдавна двете партии са прескочили прага на „традиционното“ още с приемането на ротационно председателство в НС.

Лидерската среща приключи с благодарности от страна на Борисов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *