Разгневени фермери хвърлиха слама и тор пред Европейския парламент в Страсбург

Свят

Стотици фермери блокираха в понеделник вечерта няколко магистрали в Нидерландия. Те протестираха срещу екологичните ограничения и европейските земеделски правила, предаде ДПА. Недоволните нахвърляха бали слама, тор и боклук както по магистралите, така и пред няколко кметства, съобщиха от местната полиция.

 

Според местни медии около 150 трактора са блокирали магистралата в района на Апелдурн, като фермерите са запалили огньове. По данни на полицията блокиран е и пътят северно от Амстердам край Пурмеренд. Нидерландските фермери често протестират срещу европейските екологични норми от 2019 г. насам.

Край сградата на Европейския парламент във френския град Страсбург също се събраха протестиращи фермери. Това се случи, докато пред евродепутатите председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи да се изтегли законодателен проект, целящ да се намали наполовина употребата на пестициди в ЕС.

 

Фон дер Лайен подчерта още веднъж трудностите, с които се сблъскват фермерите заради последиците от промените на климата и войната в Украйна. Според нея „много от тях се чувстват притиснати и заслужават да бъдат изслушани”.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *