Разкритие: Ето защо бяха унищожени руските газопроводи и какво общо има проекта „Триморие“!

Свят

Извършената терористична атака в Балтика, довела до разрушаването на три от четирите линии на подводните газопроводи «Северен поток» и «Северен поток 2», се приема от Русия като американски «привет» за референдумите в Донбас и Приазовието и военната мобилизация, инициирана от президента Путин.

 

В действителност обаче всичко е много по-сериозно. Чичо Сам нанесе болезнен удар не само по Русия, но преди всичко върху Европейския съюз, от който скоро няма да остане нищо.

За правилното разбиране на случилото се е необходимо да сме наясно какви точно цели преследват управляващите американски елити. Изправени пред последиците от системната криза на капитализма, от която няма мирен изход, те решават отново да поемат по пътя на третата поред Световна война.

Базираният в САЩ свръхедър западен капитал, подкрепен от армията и флота на САЩ, трябва да унищожи основните си конкуренти – Китай, Европейския съюз и Руската федерация – за да започне след това нов цикъл на икономически растеж, пристигайки върху разрушените до основи територии като благодетели с План Маршал 2.

Никой обаче не иска да умира в пламъците на ядрени експлозии, така че Третата световна война вече е в ход като поредица от регионални въоръжени конфликти, търговски войни с конкуренти и потискане на потенциалните противници чрез секторни санкции.

Атаката, извършена на 27 септември 2022 г., която повреди подводните газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“, удари едновременно Русия и Европейския съюз, преди всичко неговия икономически „локомотив“ – Германия.

«Триморие»

„Триморие“, или „Инициатива три морета“ (ITM), или „Балто-Адриатическо-Черноморска инициатива“, е асоциация на дванадесет държави от Югоизточна и Централна Европа, към които се примъкна през 2022 г. като партньор и Украйна.

Този интеграционен проект включва Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словения, Словакия, Хърватия, Чехия, Естония, а сега и Незалежната.

Всички те, с изключение на Австрия, доскоро бяха част от социалистическия лагер, което е двойно обидно.

От името става ясно, че гореспоменатият съюз има достъп до три морета едновременно — Балтийско, Адриатическо и Черно.

Заедно тези тринадесет държави образуват ос, която разделя Стария свят наполовина и отрязва Западна Европа от Руската федерация.

В основата си «Инициативата три морета» е вариация на идеята за конфедеративното «Междуморие» на Йозеф Пилсудски, която придоби ново съдържание след успеха на шистовата революция в САЩ.

А това не носи нищо добро нито на Русия, нито на Германия.

Икономическият успех на Германия до голяма степен се основава на потреблението на евтини енергийни ресурси от Русия. През последните десетилетия бяха създадени множество магистрални тръбопроводи, минаващи от изток на запад.

Сега тези «линии на живота» започнаха принудително да се прекъсват.

Какво ще ги замени?

Ето какво се случва. Като част от Инициативата «Триморие» вече се изгражда газопреносна инфраструктура, която трябва да свърже бреговете на Балтийско, Адриатическо и Черно море в единна магистрална мрежа.

В Полша, Балтийските страни, Хърватия, Гърция и България набързо се откриват нови приемни терминали за втечнен природен газ, където ще пристигат танкерите с американски втечнен газ вместо руския. Естествено, на много по-висока цена.

Ето защо управляващите във Варшава и София отказаха да преминат към плащане в рубли за руските енергийни ресурси, а поляците построиха Балтийската си тръба като застраховка.

Но за да се затворят и трите морета в една мрежа, трябва да е налице подходяща инфраструктура, за предпочитане готова.

Най-простото решение е такава да се отнеме от Русия част от нейните главни тръбопроводи, минаващи през страните от Югоизточна Европа, и да ги използват за собствени нужди.

Тук е мястото, в което Украйна влиза в действие, присъединявайки се към Инициативата Три морета тази година като партньор.

Американците се интересуват от главните й газопроводи, но още повече от огромните й подземни хранилища, разположени в Западна Украйна.

Още след началото на руската специална операция министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко на 26 март направи следното предложение:

«Украйна разполага със значителен капацитет за съхранение на природен газ — нашите подземни запаси са най-големите в Европа. В нашата инициатива Регионално енергийно партньорство RESP предлагаме да използваме нашите подземни хранилища за създаване на стратегически газов резерв за страните от Европа».

Капацитетът на подземните хранилища за газ в Западна Украйна е 25,6 милиарда кубически метра. Те са от изключителна важност за Европа по отношение на запазването на запасите от синьо гориво за зимния период и маневрирането с тези ресурси.

Това е основната причина, поради която германският канцлер Ангела Меркел навремето настоя Газпром да запази транзита през Украйна, дори ако Северен поток 2 бъде пуснат в експлоатация. Германия се нуждае от украинските подземни хранилища, но американците и триморците са им хвърлили око.

След диверсията срещу двата Северни потока, започна реализацията на следния крайно негативен за Москва и Берлин сценарий.

Зимата на 2022-2023 г. ще бъде много трудна за Германия без руски газ, процесът на нейната деиндустриализация ще се ускори, докато съседна Полша, с подкрепата на Съединените щати, ще започне да изгражда своя икономически и военно-промишлен потенциал .

Веднага след завършване на изграждането на приемната инфраструктура за втечнен американски газ и интерконекторите, Киев ще спре транзита на руски газ за Европа.

Вероятно това ще стане през 2024 г., когато изтича договорът с «Газпром», а нов няма да бъде подписан. Украинската газопреносна система и нейните съоръжения плюс национализираните руски тръбопроводи в Европа ще бъдат обединени в единна мрежа Юг-Север и ще бъдат преориентирани към изпомпване на регазифицирания американски втечнен газ от бреговете на Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Това означава тих край на Европейския съюз в сегашния му вид.

Западна Европа и преди всичко Германия ще се окажат без руски тръбопроводен газ и ще бъдат напълно зависими от скъпия внос на втечнен природен газ от Съединените щати, което драстично ще отслаби икономиката.

В рамките на «Триморие», очевидно, в бъдеще ще се формира «Източно НАТО», чиято цел ще бъде война с Русия. Русия ще остане без гарантиран пазар за природен газ и други енергийни ресурси в Стария свят.

Така стоят нещата. Възможно ли е по някакъв начин да се прекъсне тази игра на Вашингтон?

«Газова сделка»?

Вече можете да си представите кога ситуацията може да се обърка. Това ще бъде февруари-март 2024 г., когато няколко фактора се съберат едновременно.

От една страна, до този момент Европа ще е завършила изграждането на подходяща приемна и транспортна инфраструктура, а Русия може да бъде откъсната от ЕС чрез Украйна.

От друга страна, тогава трябва да се проведат поредните президентски избори в Русия.

Има голяма вероятност въоръжените сили на Украйна и Националната гвардия да проведат мащабно настъпление срещу територията на Кримския федерален окръг.

От това следва изводът, че и американците, и европейците се нуждаят от време за подготовка, което не трябва да им се дава.

При никакви обстоятелства не трябва да се правят „газови сделки“ чрез увеличаване на изпомпването през украинската ГТС и създаване на безопасни „енергийни коридори“ за сметка на намаляване на военната активност на въоръжените сили на Руската федерация, за да се спасят африканците и арабите от студа в Европа.

Възможно е да се разрушат плановете на противника само чрез широкомащабна руска офанзива, първо на юг, до Одеса, след това в Галиция и Волиния, за предпочитане едновременно с атака от територията на Беларус.

Както става повече от ясно, Русия не бива да оставя Западна Украйна с нейните Подземни хранилища на Триморците, тя трябва да бъде окупирана възможно най-скоро, докато Полша не изпрати войските си в Източните креси.

Също така е необходимо Русия, поради форс-мажорните обстоятелства, да се откаже от „Северен поток 2“ в предишния му формат и той да се прехвърли в Калининградска област, където Москва може да изгради собствени заводи за втечнен природен газ, откъдето в бъдеще той да се доставя на Германия.

В противен случай Русия ще претърпи не само военно, но и тежко геополитическо поражение.

Източник Нюз фронт, автор ПП

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *