Разкритие на „Истината“: Ето защо България започна да губи битката с коронавируса!

България отблизо

На 24 ноември 2020 г. броят на смъртните случаи от коронавирус достигна най-високото ниво до този момент, в нашата малка държава, от началото на пандемията – 189 души.

Това обаче изобщо не беше краят. На 30 ноември броят на починалите стана още по-голям – 221 за денонощие. Нещо повече. В Европа няма държава, която да надвишава цифрата 20 починали на 100 000 души за период от две седмици. Напоследък у нас тази цифра е почти 26. Тоест, България държи черен рекорд вече цяла седмица.

Защо се получи така, че след като през март – април ние бяхме страната с най-малък брой заразени и почти най- малък брой починали, сега държим абсолютния черен рекорд?!

Истината е, че нашата страна бе доведена до толкова печални резултати поради две причини. Първата бе непоследователната политика на правителството по отношение на мерките за ограничаване на коронавирусната инфекция. А непоследователната политика бе в резултат на неприкритите мераци на Борисов и ГЕРБ отново да победят на предстоящите парламентарни избори. Затова премиерът започна да се прави на добрия чичко и отпусна твърде рано наложените строги ограничителни мерки. На всичко отгоре започна лудо раздаване на пари. И на тези, които имат нужда, и на мнозина, които нямаха никаква нужда. А да се раздават пари на хора, които нямат нужда, бе нещо, което страната ни не можеше да си позволи.

А втората причина се корени в грешките, които правителството и Националния оперативен щаб за борба с коронавируса направиха.

Какво се случи в действителност? В началото на пролетта бяха предприети много по-строги мерки, отколкото в повечето европейски страни. И тук говорим не само за носене на маски. Бяха затворени всички образователни институции, ресторанти, барове, дискотеки, фитнес зали, молове, предприятия, магазини за нехранителни стоки. Дори бяха блокирани от полицията чрез КПП-та, всички 28 регионални центрове на страната. Влизането и излизането от градовете беше забранено без документирана спешна нужда. Затова тогава всеки ден в страната се разболяваха не повече от 15 до 50 души, а само няколко умираха. И то хора с придружаващи тежки заболявания.

Лятото обаче дойде, а с него и туристическият сезон. Приходите от туризъм са от голямо значение за българската икономика, да не говорим за факта, че много държавни служители, правителствени чиновници и дори депутати имат свои хотели със съмнителен произход по българското Черноморие. 

В резултат на това, животът през лятото в курортите на България не се различаваше много от предишните години. И помен нямаше от ограничителни мерки. А вирусът никъде не беше изчезнал. Само леко се беше притаил. Да, имаше и значително по-малко чуждестранни туристи, но не заради забраната на правителството, а заради отказа на много страни от ЕС, предимно Великобритания и Германия, да пуснат своите граждани в България. Много шум в ЕС вдигна немският телевизионен репортаж за препълнените дискотеки в курорта Слънчев бряг, където всички бяха без маски.

Единствените, на които не беше позволено да влязат и да почиват в България, бяха гражданите на Русия и Беларус. Дори тези, които притежаваха недвижими имоти тук, но нямаха разрешение за пребиваване, не можеха да влязат в страната. И това не само допринесе за провала на летния сезон, но и бе израз на лоша политика, а не на борба срещу пандемията. В резултат на това, според Националния статистически институт на България, ако през септември 2019 г. страната са посетили 41 590 руски граждани, то през същия месец на 2020 г.-  само 2743.

Курортният сезон приключи през септември, и на 15-и започна новата учебна година във всички български училища. И вече през октомври станахме свидетели на бързо нарастване  броя на случаите. В допълнение към пълното бездействие на властите през лятото, се появиха и няколко други фактора. У нас тестовете за коронавирус са скъпи – от 100 до 135 лева, а това е значителна сума дори за работещите. В резултат на това, хората с първоначални симптоми не могат да бъдат диагностицирани навреме, и продължават да работят, и да заразяват други. А предложението на Българския лекарски съюз за безплатно тестване при наличие на три признака за COVID-19 бе прието с голямо закъснение и затова не работи както трябва.

Още нещо. За никого не е тайна, че още преди началото на пандемията, медицинските учреждения изпитваха огромни  проблеми с недостиг на лекари. Тъй като лекарите, благодарение на недалновидната и слугинска политика на Борисов и ГЕРБ, както и на правителствата преди тях, започнаха масово да напускат, за да работят в по-богатите страни от ЕС. Появата на пандемията ускори още повече процесът на изтичане на лекари от България. Защото в западните страни, по очевидни причини се отвориха много свободни места за медицински работници, и нашите лекари се втурнаха към западните болници. В резултат на това, според председателя на Българския лекарски съюз Иван Маджаров, в България останаха предимно възрастните лекари, и сега над 60% от лекарите са на възраст повече от 50 години.

Освен това, много от лекарите се заразиха с коронавирус. Една част от тях, по-късно  починаха, заради изтощителната работа, и по простата причина, че където трябваше да лекуват десет лекари, имаше в наличност само един. А и при постоянния и тесен контакт със заразените пациенти, личните предпазни средства не винаги спасяват. Според последни данни към 2 декември, 6419 медицински работници са се разболели от коронавирус, включително 182 през последния ден. Затова сега много лични лекари обслужват пациентите дистанционно и предписанията се изпращат чрез социалните мрежи, ако има споразумение с определена аптека или се дават на близки на пациенти.

Има и още грешки. Ако в Русия например, след избухването на пандемията, започна ускорено изграждане на болници, където да се лекуват само болни от коронавирус, то в България, властите се ограничиха до правителствена заповед за отпускане на 20% от леглата във всички болници за лечение на пациенти с COVID-19. В Русия армията е изградила 16 мултидисциплинарни медицински центрове и болници, а в България, под мъдрото ръководство на Борисов, се ограничи до провеждане на учение – армията постави 500 легла с нощни шкафчета на терена на спортния комплекс „Арена Армеец” в София и обяви, че е разположена военно-полева болница, след което ги прибра обратно.

В резултат на рязкото и стремително увеличаване броя на заразените, болниците не можаха да поемат всички заболели. И сега в тях се лекуват само най-тежките случаи. А това действа много депресиращо на другите пациенти, както и на лекари и медицински персонал.

Освен това ситуацията се влошава от различни масови акции. Само през октомври българската армия проведе няколко от най-големите военни учения през последните 20 години, а на всичко отгоре е планирано и преброяването на населението през януари 2021 година.

След като обществото реагира негативно на стремителния скок на заразени и починали, правителството реши отново да се бори с коронавируса. На 25 ноември беше наредено да се затворят всички търговски центрове, заведения за хранене, детски градини и ясли от 27 ноември до 21 декември. Университетите и училищата преминаха на дистанционно обучение. Спортните събития се провеждат без зрители, и не повече от 30% от зрителите могат да бъдат в театрите. Максимално 15 души имат право да присъстват на частни събития.

По-голямата част от населението обаче смята, че тези мерки са закъснели.

Известни български лекари уверяват, че всъщност в страната има два до четири пъти повече заразени пациенти. Това се дължи на факта, че се правят малко тестове – по-малко от 12 хиляди на ден и няколко пъти по-малко през почивните дни. Но дори и да разчитаме само на официалните данни, картината изглежда потискаща. Много заразени, много заболели, умиращи млади хора без придружаващи заболявания, включително бебе на три месеца, както и претоварена и прегряла здравна система, която вече не може да обслужва всички нуждаещи се.

Какво трябва да се направи ще кажат учените, вирусолозите и лекарите. Но сега системата е оставена на самотек. Няма масово тестване, няма проследяване на контактите, няма изолиране на заразените, да не говорим за тяхното лечение. И ако не се вземат точните мерки, системата на здравеопазването ще продължи да се срутва, докато Борисов говори за нощното си шкафче, за дядо си или за „лошите“ комунисти, които му пречат да управлява.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *