Разкриха тайна и опасна цел в искането на ГЕРБ да правят „нова“ конституция! Ще се смаете!

България отблизо
Нищо, което е от интерес на народа и държавата, не налага приемането на нова Конституция. Значи има друг смисъл в това вкопчване на ГЕРБ в мантрата, наречена „нова конституция“. 
И този скрит план съвсем не се изчерпва само с протакане на времето и опити за политическо оцеляване, въпреки че това е една от задачите на мантрата за промяна на конституцията, заяви юристът проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание и бивш служебен премиер.

България няма нужда от нова Конституция. Какви кардинални промени се замислят, че да има нова Конституция?!  Не мога да го смеля като юрист. Да не говорим, че предлаганите промени са много опасни за нашата страна, каза още бившият премиер.

После, защо започнаха да режат правомощия на президента, те и без това не са много неговите правомощия, коментира още той.

Значи, една от най-важните „задачи“ на тъй наречената нова конституция, която ГЕРБ се опитват да натрапят на народа е…да ореже колкото може повече пълномощия на президента. И да го направи само една парадна фигура, която е без всякакво значение и политическа тежест, разкрива Огнян Герджиков. Тоест, хем да протакат времето и да оцелеят в политиката, хем да ликвидират президентската институция като важен орган в действащата политическа система на България.

Има и още една, доста скрита „задача“, която ГЕРБ си поставят с промените в конституцията. И тази „задача“ започна да се лансира в публичното пространство още от приказките на сценаристите от шоуто на Слави Трифонов. Техните изхвърляния, които много допаднаха на голяма част от българите, че не ни трябвали 240 депутати, а само 120, водят до ново бетониране на Борисов и ГЕРБ във властта, допълва бившият шеф на парламента.

Направи ли ви впечатление, че тази „промяна“ веднага бе подета от ГЕРБ?! Парламентът да се състои не от 240, а от 120 души. Въпросът е защо и ГЕРБ искат такова драстично орязване на броя депутати?! Ами много просто. При 120 души парламент, ще се получи така, че като се събере „мнозинство“ от 31 депутати, то вече ще може да приема закони. Това са опасни неща за държавата. Би могло да се мисли за известно намаляване броя на депутатите – най-много до 200, но намаляване наполовина не е добро решение, смята той

Но все пак, да допуснем за момент, че в парламента останат само 120 депутата. Какво ще се получи?! Ами много просто. Тогава кворумът ще е от 61 народни представители, а мнозинство за приемане на закони ще има, ако само 31 депутата гласуват за определен проектозакон.

Защо обаче това ще бетонира Борисов във властта?! Ами защото сега големият финансов ресурс е в ръцете на ГЕРБ. Те имат свои „олигарси“ в различните региони на страната. Хора с пари, натрупани по време на управлението на ГЕРБ. Следователно, за Борисов и неговата партия няма да е никакъв проблем да си напазаруват тридесетина депутати. И да си приемат каквито закони им хрумнат. Разбира се, в тяхна полза, разсъждава Герджиков.

Ето какво се получава, когато слушаме лаишки „доводи“ на сценаристи от телевизионно шоу. Нямам нищо против шоуто, нито против сценаристите, и гледам шоуто на Слави, но нека, когато предлагат някакви промени в най-важния закон на страната да се допитват до експерти, завършва бившият парламентарен шеф и настоящ юрист – конституционалист.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *