Разтърсващо разкритие на Валя Ахчиева: Ето къде отиват скъпите лекарства, а българи умират…

България отблизо

На пазара липсват над 300 медикамента по лекарско предписание

Реекспортът годишно е за над 500 млн. лв.

Над 300 медикамента по лекарско предписание липсват на пазара, съобщи пред “Труд news” Николай Костов, който е председател на Асоциацията на аптеките в България. Той не пожела да коментира причините, но негови колеги и лекари коментираха, че в 80% от случаите става въпрос за паралелен износ. Останалите 20 на сто се дължат на производствени проблеми или гафове с дистрибуцията. Липсват лекарства за астма, диабет, артрит, за хипертония, както є онкологични препарати, които се препродават в страни от Западна Европа на много по-високи цени. Според търговци става дума за разлики от 2 до 8 пъти.

Според списък на ИАЛ, даден на сайта Медиапул, към октомври месец миналата година 27 търговци на едро са извършили износ на 387 лекарствени продукта. Декларираният износ е за Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Ирак, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Словакия, Унгария, Чехия, Швеция.

Паралелният износ на лекарства у нас неофициално се оценява на над 500 млн. лева годишно, като се смята, че 2/3 е легалният износ, а 1/3 е незаконен. В страната ни системата за проследяване на лекарства работи по български, коментираха фармацевти. Ефективността є разкриха властите в Нидерландия, които установиха, че българска фирма е направила реекспорт на 20 опаковки Keytruda, чиито номера показват, че вече са използвани за наши болни от рак (виж вдясно). Това означава, че в името на печалбата фирми и медици извършват престъпление спрямо български пациенти, коментираха лекари.
Паралелният износ може да се ограничи с промени в системата СЕСПА, но това не се прави.

Експертен съвет по проблемите на лекарствоснабдяването излезе с препоръки. Сега лекарствата се проследяват шест месеца назад и когато достигнат 65% от средномесечното потребление, влизат в забранителния списък. Експертите препоръчаха, ако в страната липсват под 100% от средномесечното потребление, изчислено за предходната една година, медикаментите да бъдат забранявани за износ. Промени в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина са внесли и депутатите от ГЕРБ Лъчезар Иванов, Деница Сачева и Костадин Ангелов. Новите текстове предвиждат повишаване проследимостта на лекарствените продукти.

 

 

Журналистът Валя Ахчиева, специално за “Труд news”: Европол разследва реекспорт на препарат за онкоболни от България

Една и съща опаковка е използвана за двама пациенти

Започнах поредица от разследвания за злоупотреби със скъпи медикаменти след сигнал, че в Нидерландия са светнали в червено 20 опаковки Keytruda, като реекспорт от България във единната верификационна европейска система. Системата показвала, че тези 20 опаковки вече са сложени на онкоболни в България. От Нидерландия веднага върнали пратката на фирмата в България, която е изнесла опаковките като реекспорт.

Тръгвайки по следите на този сигнал, по който се оказа, че работи и Европол, от мои източници в ДАНС разбрах, че големият проблем е, че през последните години в България нямало политическа воля да заработи Единната европейска верификационна система, така както работи в другите членки на ЕС. Пред Брюксел сме рапортували, че имаме такава система, създали сме организация – Българска организация за вериификация на лекарствата (БОВЛ). Има такава система, има администратор, но кой има достъп до нея се оказа една тъмна дупка. Основната задача на тази верификационна система е да проследява пътя на лекарствата, защото според европейския регламент всеки гражданин на ЕС трябва да има достъп до лекарствата, те трябва да са безопасни и да може да се проследява пътят им.

В България няма политическа воля да се направи една важна поправка в закона – че всеки, който работи с опаковка на едно лекарство, е длъжен да вписва лекарството със серийния номер във верификационната система. Всяко лекарство има уникален сериен номер, който в моите разследвания “Търговия със смърт” и “Всички обичат здравната каса” съм го нарекла ЕГН-то на лекарството. Защото чрез него може да се проследи едно лекарство като е влязло в България, в коя болница е отишло и на кой пациент е сложено. В момента нито болниците вписват в документите серийния номер на лекарството, което са получили от доставчик, нито след това болничната аптека не вписва серийния номер към кое отделение на болницата е отишло лекарството, нито се вписва в епикризата, че е поставено на пациента. И така въобще не може да се разбере на кой пациент какво е сложено.

Парадоксът е, че НЗОК която плаща тези лекарства, не получава информация от болничните аптеки кои лекарства със съответните серийни номера са сложени на пациенти. Оказва се, че самият доставчик – има един официален вносител на Keytruda в България – компанията “Фармнет” на фамилията Марешки – го продава на дистрибуторите. Те го доставят на болниците и в края на месеца болниците изпращат отчет към здравната каса какви лекарства са използвали. В тези отчети не се вписват серийните номера на лекарствата.

Като започнах разследването имах извадка за определен период от време от единната европейска верификационна система. Тръгнах по веригата от фирми и болници, които са изписани, за да проверя движението на Keytruda-та. Защото във верификационната система се вписва серийния номер, партидния номер и идентификационния номер. Когато тръгнах да питам от кой доставчик сте го получили и на кой болен сте го сложили, точно тогава се оказа, че една и съща опаковка, с един и същ верификационен номер е поставена на двама пациенти, което е невъзможно. Това означава, че единият със сигурност не е получил лекарството, или и двамата не са го получили след като в Нидерландия са засекли, че 20 опаковки Keytruda са използвани на 20 български пациенти.

Има още по-голям парадокс, който в момента виси в пространството. И той е, че след като от Нидерландия са върнали 20-те опаковки на българския търговец, който е направил реекспорта, той ги е върнал на предишната фирма, която му ги е продала. И тогава този търговец – продавач отказал да върне парите Keytruda-та и изчезнала. Твърди се, че са отишли в друга болница. Тези 20 опаковки се изпаряват в пространството и никой не знае какво се е случило с тях.

Една опаковка Keytruda струва около 6 000 лв. В европейските държави цената е двойна. Разследването ми за Humira-та, която компанията на фамилията Марешки внасяше в България, продаваше в своите аптеки в България, а някои опаковки изнасяше като реекспорт за Германия, показа че и при нея цената в Германия е в пъти по-висока, от тази която плаща НЗОК.

Никой не знае и дали няма Keytruda, която влиза в България контрабандно. Когато не впишеш едно лекарство в документите със сериен номер, винаги могат да се реализират различни схеми – за преопаковане, за контрабанда или за фалшиви доставки и т. н. Това, което безспорно съм установила е, че НЗОК е платила два пъти едно и също лекарство на две болници, за двама пациенти и най-вероятно единият, а може и двамата да не са го получили. В последните си дни служебното правителство внесе промени в Закона за здравното осигуряване към бюджета на здравната каса, които задължават всички по веригата да вписват серийните и партидните номера на лекарствата и това че вече НЗОК ще заплаща само тези лекарства, които са вкарани и отписани от верификационната система. Защото в разследването си установих, че НЗОК е платила доставка за над 100 000 лв. на несъществуващи лекарства за един пациент само за три месеца. Т. е. касата е платила от нашите пари фалшиви доставки в открити аптеки.

Изпратих разследванията си на европейския комисар по здравеопазване Стела Кириакиду само след 5 дни получих отговор, че са образували специална комисия по този казус и наскоро получих отговор от Брюксел, че при поискан отговор от българските власти, как са реагирали на моето разследване, българските власти казали, че случаите се разследват и че са направени първите крачки за законови промени. Тези проблеми няма да се решат докато депутатите не си седнат на банките в парламента и не приемат промените в законодателството, които са нужни. Защото болните в България сега имат чувството, че са изоставени от държавата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *