РАКРИТИЕ на istinata.net: ЗАЩО Борисов и ГЕРБ са ПРОТИВ машинното гласуване?! Не е това, което си мислите! Фактите са СМАЙВАЩИ!

България отблизо

След фрапиращите промени в изборното законодателство, се открояват два въпроса на правовата държава и законността.

„Това е въпросът за избора на нова Централна избирателна комисия, чийто мандат изтича през март тази година. И вторият въпрос е да се приложи законът, който бе приет през 2015 г. за внедряване на машинно гласуване във всички избирателни секции“.

„И по двата въпроса се направиха някакви странни и нелегитимни уговорки от представители на управляващата коалиция, които се впуснаха в ялови разяснения защо не трябва да има машинно гласуване. Но по тези два въпроса, просто трябва да се приложи законът. Ако ние наистина се смятаме за правова държава и уважаваме законността, Народното събрание има 2 варианта на поведение – или да отмени тези закони и да приеме нови, или да ги приложи“, коментира за сутрешния блок „Добро утро България“ на радио „Фокус“ социологът Юрий Асланов, цитиран от Епицентър.бг.

„По въпроса за машинното гласуване се ползват много странни аргументи и така вече пета година. За 5 години държавата можеше да се организира поне 30 пъти, за да спази закона. Няма никакви пречки и в момента да го направи. Разбира се, ако парламента направи промени в някой закони. Защото не може ЦИК за 1 месец да организира обществена поръчка, както е сега по закон, и да я изпълни. Това е невъзможно.

Може да се организира машинното гласуване, но процедурата трябва да започне  отсега. Трябва ГЕРБ да действат бързо, ако искат да спазят закона“, коментира социологът.

Юрий Асланов добави още, че за машинното гласуване ГЕРБ разпространяват откровени лъжи, че навсякъде било забранено. По думите му, забраната се отнася за дистанционното електронно гласуване. А има държави с многогодишен опит в машинното гласуване и преброяване на гласовете, като Холандия и Дания, обясни социологът.

Значи, трябва да се запитаме защо толкова яростно партията на Борисов се противопоставя на машинното гласуване, за което пък твърдо държат президентът Румен Радев и ръководството на БСП?

Ами много ясно. Първо, защото въвеждането на машинното гласуване ще прекрати повече от 2/3 от манипулациите и порочните практики, благодарение на които Борисов и ГЕРБ са още на власт.

И второ, което е много по-важно, машинното гласуване ще изхвърли мъртвите души от „участие“ в изборите. Защото все пак физическо лице трябва да отиде до машината и да гласува. Не се съмняваме, че ГЕРБ ще измислят някакви „чалъми“, както обича да казва Алековият герой Бай Ганьо. Може да се подправят лични карти, да се фабрикуват фалшиви данни и т.н. Но…мъртвите души вече са около 1 милион и половина. Значи, не може всички да минат през машините.

„Чалъмите“ на ГЕРБ ще успеят да прекарат през машинното гласуване 50 или 100 хиляди души. Но това е прекалено малко. И така, дори без да се изхвърлят мъртвите души от избирателните списъци, ГЕРБ няма да могат да ги ползват. Мъртвите души няма да могат да „участват“ в изборите. А  управлението на ГЕРБ, което се крепи на такива манипулации, изведнъж ще се срути. И то завинаги.

А приказките, че никъде вече нямало машинно гласуване, са предназначени за обикновените хора, които нямат много време да проучват всичко, което управляващите им сервират. Машинно гласуване, както потвърди социологът Юрий Асланов, има. И то в Европа. Не в Африка.

А за изборна ситуация като нашата в България, за която дори Евростат и американския Конгрес заявиха, че е пълна с мошеничества и заобикаляне на закона, машинното гласуване е не просто необходимост. То е задължително. Ако искаме да имаме поне 75% или 80% честни и легитимни избори. И да сме сигурни, че народът е избрал и депутатите в парламента, и правителството.

Ето затова Борисов и ГЕРБ яростно отхвърлят дори самата мисъл за машинно гласуване. И не правят нищо, за да го въведат. Както казва законът „във всички избирателни секции“.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *