Румен Гечев взриви: Еврозона ли?! Ние лазим по дъното!

България отблизо

Управляващите манипулират данните за растеж на икономиката. Това мнение изрази депутатът от БСП Румен Гечев днес в парламента.

Той припомни твърденията на финансовия министър Владислав Горанов че икономическият растеж на България за 2019 г. е един от най-високите в Европа, както и че очакваният икономически растеж за следващите три години е 3,3% за всяка година. За следващите години кабинетът „Борисов 3“ заложи растеж на БВП 3,4 % – 2020 г., 2021 г – 134, 9 млрд, ., 2022 г. – 143,3 милиарда лв., напомня още Гечев.

Той посочва, че наскоро беше прието решение за влизане в чакалнята на еврозоната през април, а преди дни вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис е заявил, че по информация на Горанов страната ни се подготвя за влизане в ERM II не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно.

„По думите на еврокомисаря, няма причина за отлагане. А ние казваме – наистина ли няма причина за отлагане? Не е ли станало нещо през последните дни, което налага причина за отлагане?“, запита риторично Гечев.

По негови думи, причината за отлагане на еврозоната е манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции. Приказките за макроикономическа стабилност са като приказките от „Алиса в страната на чудесата“.

Той посочи, че подозренията за неволно пропускане на данни за милиарди или твърде по-вероятното умишлено манипулиране се е задълбочило, след като БНБ са съобщили, че допускат статистическа грешка от 3 милиарда 345 млн. евро.

Гечев изчислява, че при преоценка на растежа, който декларира правителството от 3,3 десети, с тези минус 4 милиарда растежът реално е 0,8-0,9.

По тази причина депутатът пита защо правителството крие информация за вноса и защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така че да се изкара по-висок растеж.

„Ние въобще не сме от първите страни на ЕС. Ние лазим по дъното на Европейският съюз“, категоричен бе той.

По негови думи, именно заради реалните данни, премиерът дава заден ход за чакалнята за еврозоната.

Гечев настоява съответните държавни институции незабавно да съобщят каква е истината за вноса и икономическия растеж на страната ни.
Опирайки се на това, което каза г-н Борисов във връзка с АПИ, той и министърът на финансите ще трябва да вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а и в Брюксел и Барселона и да обявят как са манипулирали данните, подчерта червеният депутат./Източник news.bg/

Tagged

1 thought on “Румен Гечев взриви: Еврозона ли?! Ние лазим по дъното!

  1. НЕЗАБАВНО НАПУСКАНЕ НА Е.С. и НАТО!И СЪД ЗА ТЕЗИ АМЕРИКАНЦИ,КОИТО НЕ ПЛАЩАТ ТОЛКОВА ГОДИНИ НАЕМ В с.НОВО СЕЛО-Сливенско!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *