Румен Гечев: Няма данни, че влезлите в Еврозоната живеят по-добре!

България отблизо
БСП е казала „да“ на влизането на България в Еврозоната. Но искаме да сме сигурни, че ще сме подготвени, така че да е защитен интересът на народа. Това каза Румен Гечев от БСП по БТВ.

Многократно в парламента на бившия министър на финансите на ГЕРБ искахме детайлни анализи за влизане в Еврозоната. Такъв анализ бе направен в БНБ, който по наши данни г-н Горанов го е задържал, защото към онзи момент е бил негативен. Много се е променило, имаме криза, ковид. Тежестите и рисковете са по-големи. „Да“ на Еврозоната, но при внимателен анализ.

 

Швеция и Дания са страни на ЕС, но не поискаха да влязат в Еврозоната. Те излизат по-бързо от кризата. Те са второ и трето място по конкурентоспособност.

През последните години в Еврозоната не стават много добри неща. Латвия, Литва, Естония – инфлацията е по-голяма. Няма данни, които да потвърждават, че тези, които са влезли в Еврозоната, са по-добре.

 

Централните банки започва да вдигат лихвите. Не трябва да се гледа само лихвите, само инфлацията, само дълга. Еврозоната печатат пари като луди. Спасиха банковата система, като отпечатаха милиарди евро. Продължават да печатат. Имаме рекордно нисък държавен дълг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *