Румен Овчаров: Борисов отново пречи на Русия и на България!

България отблизо

„Турски поток“ може да ни заобиколи, както загубихме „Южен поток“ и „Набуко“ от некомпетентност, лакомия и слугинаж.

Това предупреждение отправи в предаването „Гласове“ по БСТВ бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

Овчаров коментира пред водещия Явор Дачков думите на руския президент Владимир Путин, че България бави строителството на „Турски поток“ през своя територия, както и отговора на премиера Бойко Борисов, че това не е вярно. Напротив – строим по 5 км на ден от него.

Бившият министър на енергетиката каза, че и двамата – и Путин, и Борисов, са прави. Но обърна внимание, че изграждането на „Турски поток“ е започнало вместо в началото на годината, през есента.

Румен Овчаров припомни, че страната ни вече е загубила огромното предимство през нейна територия да минат два газопровода.
„Ние сме специалисти в тази област, може да кажем – рецидивисти в това да губим. И „Набуко“, и „Южен поток“ трябваше да минат през България, но сега има „Турски поток“ и ТАП, които заобикалят България“, каза той. И добави: „Загубихме от некомпетентност, лакомия и слугинаж, защото част от забавянията станаха директно под външен натиск.“

Според него, сега ядем шамари и от американска, и от руска страна. Но в резултат, вместо „да сме център на енергетиката, сме център на на кръгово движение и всички ни заобикалят.“

По повод на проекта АЕЦ „Белене“, заради който у нас идват енергийни специалисти от САЩ, Овчаров подчерта, че в енергетиката решаваща е последователността в действията, защото това е отрасъл с тежки инвестиционни разходи.
„Не става днес така, утре – по друг начин. Ето „Белене“ – едва ли има друга държава, която три пъти да си сменя становището?“, попита той.

„Преди проектът беше за 3,9 млрд. лв. и беше много „корупционен и много лош“. Сега за 12 милиард, от които три са вече платени, той вече е много хубав“, каза бившият енергиен министър.

САЩ има експерти, но те не са технолози, защото САЩ още през 1979 г. спряха да развиват ядрената си енергетика, обърна внимание Румен Овчаров.

Критикува и руската позиция, като каза, че Русия загуби 100 млн. долара само в Българя само заради липсата на гъвкавост в преговорите по газовите доставки.
„Кой и кога доказа, че газът, който ще дойде по ТАП ще бъде по-евтин? Този газ идва от Азербайджан, а Азербайджан го купува от „Газпром““, каза още Румен Овчаров. Според него, ако ни заобиколи, „Турски поток“ ще мине през Гърция, какъвто бе и вариантът преди година и половина.

Той анализира положението със строителството на „Турски поток“, като подчерта, че „със забавянето на строителството на „Турски поток“ на наша територия, България се опитва да пречи на Русия, относно спиране транзита на газ през Украйна.“

„Не ми е много ясно какво се случва с транзитните такси по договора, който подписахме през 2006 г. До 2030 г. България трябваше да получава 90% от транзитната такса за Южен поток, независимо от това дали Русия го ползва или не. Със стратегията, която правителството набързо внесе миналата година, този договор трябваше да се предоговори. Въпросът е какъв е ангажимента на България сега? Ще плащаме ли вместо да получаваме пари по стария транзитен договор?“, попита риторично в предаването на БСТВ Румен Овчаров./Източник epicenter.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *