Румен Петков разкри какво стои зад думите на Асен Василев за АЕЦ „Белене“!

България отблизо

Приказките на Асен Василев за АЕЦ „Белене“ са престъпление към енергийната сигурност на България.

Това заяви на пресконференция лидерът на АБВ Румен Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Проектът АЕЦ „Белене“ е преминал стрес теста след „Фукушима“. Преминава стрес тест през 2012 г., който е защитен в Международната агенция за атомна енергия във Виена. „Белене“ е единственият проект в света, който има 40% запас по сеизмика. Да се говори, че площадката не е одобрена, са гнусни лъжи. Същият г-н Василев казва, че трябва да се борим да удължим живота на Пети и Шести блок в „Козлодуй“. Става дума за застрашителна за обществото неграмотност“, допълни той.

Така лидерът на АБВ коментира изказаното вчера от бившия служебен министър на финансите Асен Василев мнение, че проектът АЕЦ „Белене“ няма как да бъде реализиран, тъй като след Фукушима площадката не отговоря на условията. Според Василев по-добре е да се изградят допълнителни ядрени мощности в Козлодуй.

Според Румен Петков е задължително проектът АЕЦ „Белене“ най-накрая да бъде осъществен.

„Навлизаме в ситуация, в която Първи и Втори блок на „Белене“ са недостатъчни. Трябва незабавно да преминем към създаване на всички предпоставки за изграждане на Седми и Осми блок в „Козлодуй“. Вече не сме в ситуацията или „Белене“, или „Козлодуй“, а „Белене“ и „Козлодуй“ заедно, защото затварянето на въглищните централи практически ще ликвидира базовите мощности“, обясни лидерът на АБВ.

Румен Петков постави под съмнение нормалността на Зелената сделка.

„В световен мащаб като общество бяхме принудени да реализираме изключителни инвестиции в т.нар. ВЕИ. Анализът показва повече от 10 трилиона евро инвестиции във вятър и мъгла, в резултат на което тези „мощности“ произвеждат 1,8% от енергията на света. Трябва да си дадем сметка кой ни излъга и натовари. Трябва да видим факторите в ЕС, които ни принудиха да изградим тези мощности – огромни пари, без никаква ефективност“, допълни той, като подчерта, че V Енергиен форум „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ“, чийто организатор е АБВ, е особено важен в настоящата ситуация.

„Факторите, които ни доведоха до организацията на форума, са три. Очевидно задаващата се енергийна криза от гледна точка на затваряне на въглищни мощности, неспособността на „Булгартрансгаз“ и „Ай Си Джи Би“ да осигурят нормалните доставки, договаряни в годините назад както по линия на традиционните договори с „Газпром Експорт“, така и с доставката на азерски газ. На второ място – цената на тока, парното и газа – компоненти, които създават абсолютна несигурност и в обществото, и в икономиката. Никак не е случайно, че част от стратегическите за България предприятия – и Комбинатът за цветни метали в Пловдив и някои от машиностроителните заводи обявиха, че при тези ценови равнища няма да могат да работят нормално и ще са принудени да затворят. В това състояние е практически цялата икономика. Битът няма да издържи и хората с най-ниски доходи ще са обречени на мизерия“, прогнозира лидерът на АБВ.

Той обобщи, че повече от 30% от населението в България живее в условията на енергийна бедност.

„Създадените предпоставки и в Европа, и в света ще доведат до колапс на икономиката и обществата“, прогнозира Петков.

Той изрази безпокойство, че в България няма обективна оценка на потенциала, който имаме, и няма политическа воля за осигуряването на гаранции за създаване на енергийна сигурност на обществото, икономиката и държавата.

Ситуацията с газа в България е откровено лоша, коментира още Румен Петков.

„Повече от година и половина предупреждаваме, че с престъпни средства и хватки се удължи срокът за изграждането на газовия интерконектор България-Гърция. Последните декларации, които бяха направени преди месец-два, декларират, че декември строителството ще бъде завършено. Нашата оценка е, че удължаването на срока за строителство е криминално. Със завършването на строителството обектът трябва да бъде предаден на Българската държавна компания. С Акт 15 следва да започне процедурата по въвеждане на обекта в експлоатация“, добави той.

Румен Петков критикува служебния министър на енергетиката Андрей Живков.

„Последва небивал неграмотен изказ от негова страна, че ще има шест месеца за въвеждане в експлоатация, след като всички норми за въвеждане на такъв вид обекти в експлоатация са 45 дни. Как измислиха шест месеца? Защо е този компромис? Санкцията за всеки ден забавяне, а вече имаме година удължаване, по договора, е 90 000 евро“, посочи лидерът на АБВ като попита кой и с какви мотиви е удължил с една година срока по изграждане на интерконектора.

Той определи това като престъпление срещу българската енергийна сигурност. Румен Петков подчерта, че Андрей Живков е неспособен да контролира и управлява процесите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *