Румен Радев: Лидерът на ДПС да преосмисли понятието „родина“! И какво пише в българската Конституция!

България отблизо
Лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието „родина“ и в какъв контекст го употребява.
По време на посещението си в Турция, при среща с председателя на турския парламент Мустафа Шентоп, Мустафа Карадайъ е заявил, цитиран от Анадолската агенция: „Борбата ни е да защитим турската си идентичност.“ Той напомнил, че предците му са дошли от Турция преди 100-150 г. “Това е нашата земя. Ние не сме емигранти там (в България). Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си”, допълнил Карадайъ.
Да си припомни клетвата, която е положил към българското Народно събрание да спазва българската Конституция. Там много ясно е заложено, че не може да създават партии на етническа и верска основа. Ние имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани и не ги разделя по етнос. Следва и политическите партии да не го правят.

Това коментира президентът Румен Радев относно светкавичната „спешна визита“ на Мустафа Карадайъ при турския президент Реджеп Тайип Ердоган само няколко дни след новината за санкциите от САЩ.

 

Държавният глава уточни, че той не е знаел, че се подготвя подобна среща.

 

„Винаги съм подчертавал, че отношенията ни с Република Турция са изключително важни. България винаги е работила активно, за да се развиват тези отношения. Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник, но тези отношения трябва да се развиват върху равнопоставеност взаимоуважение и ненамеса във вътрешните дела“, предупреди той.

И по този начин каза това, което всички българи си мислят.

Значението на инициативата „Три морета“ е огромно, коментира още Румен Радев, който участва в Транспортната конференция „Инициатива „Три морета“ – единство, иновации, свързаност“.

„Чрез тази инициатива всички тези 12 държави заедно с нашите партньор ЕК, Германия и САЩ ще работим така, че има много по-висок икономически ръст в нашия регион, да има много повече инвестиции, да можем да развиваме социално и икономическо сближаване със Западна Европа. Важен фактор е свързаността – инфраструктурна, транспортна, дигитална“, каза още президентът.

По думите му тази инициатива се подкрепя не само от САЩ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *