Румен Радев посече Гешев: Защо защитавате Борисов? Защо издавате обществени присъди без съд? На кого служите?

България отблизо
„Ясно е на всички кой има интерес от отвличането на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера и, разбира се, за съжаление прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя“, заяви президентът Румен Радев.

Аз мисля, че в България дали някой е виновен решава съдът.

Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като присъда. Но за тяхната състоятелност може да реши единствено съдът, каза още Радев.

Всъщност прокуратурата дава тон за погазване на закона – не спазва следствената тайна, произволно решава кое е „висок обществен интерес“ и кое – не, навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет, заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос, предаде БТА.

Според президента по-тревожното е, че прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии, което е пагубно. Затова се нуждаем от независима експертиза на записа с гласа на Борисов, според който запис главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя, коментира Радев.

 

По думите му българите се нуждаят отчайващо от справедливост, а България се нуждае спешно от изчистване на „това омерзително петно“, което може да бъде изчистено само с истината. Това няма как да стане със селективен подход по казусите, с двойни стандарти. Няма да стане с шумно преследване на неудобните, прикриване на правителството, каза Радев.

Не мога да съдя по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация, каза президентът Радев, попитан дали вярва на Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и антикорупция.

 

Очаквам всички данни да излязат и от прокуратурата, очаквам, разбира се, да се произнесе и съдът, каза Радев в отговор на въпрос как се е сдобил Пламен Узунов с решение на съда и това не е ли странно.

 

Очакваме тази справедливост да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи, там, където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и то от обществени средства. Където „свинските черва“ водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, с хазарт, с ниско качество на строителството, заяви Румен Радев. Затова трябва ние, като общество, да отстояваме законността и принципите на правовата държава. Днес това зависи от българите и от независимия български съд, добави президентът.

 

В България дали някой е виновен решава съдът. Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като присъда, но за тяхната състоятелност може да реши единствено съдът, коментира Радев. По думите му на всички е ясно кой има интерес от отвличането на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера. За съжаление прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пи ар на министър-председателя, коментира президентът.

 

Чух че главният прокурор заяви, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона, смята президентътдев.

Той заяви също, че в екипа му има стабилност, защото хората работят по ясни цели и те са изцяло в обществен интерес.

Държавният глава участва в конференция за бъдещето на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *