Румен Радев ПРОБИ статуквото: Новият главен прокурор няма да е като Цацаров!

България отблизо

Новият главен прокурор да е горял в прокуратурата, да има доверието на хората в системата и да няма общо със задкулисие и политици.

Да е ръководител, администратор и визионер. Кристален човек, който да не стои само в София. Такъв профил на наследник на Сотир Цацаров представи прокурор Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите в България.

Критериите за нов обвинител №1, прокурор Николов изложи на дискусия в президентството, чийто домакин бе държавният глава Румен Радев.

„В прокуратурата има достойни хора за следващ главен прокурор“, обяви Николов, който на практика повтори мнението на членове на Висшия съдебен съвет, че наследникът на Цацаров трябва да е прокурор или следовател. Досега главни прокурори са били хора от научните среди, от адвокатурата и от съда.

Прокурор Николов заяви, че главният прокурор трябва да осигури усещане за независимост както на пострадали при престъпление, така и на обвиняеми в престъпление. Без значение дали те са първият или последният човек в държавата. „Щитът и мечът да действат по един и същи начин“, каза Николов.

Мария Павлова, която е представител на Камарата на следователите в България и бивш служебен правосъден министър, каза, че иска следващият главен прокурор да познава системата отвътре, а „не 2 години да се чуди централизирана ли е, или не“.

Тя прехвърли топката към ВСС и по-конкретно към прокурорската му колегия, която да умува за критерии за независимост на номинираните кандидати. Павлова недоумява защо министърът на правосъдието Данаил Кирилов няма се възползва от правото си да номинира. Кандидати могат да издигат поне 3-ма членове на прокурорската колегия на ВСС. Тя се състои от 11 души, тоест, могат да се излъчат 3 номинации./dnesplus.bg/

Ето така усилията на президента за яснота и прозрачност при избора на нов главен прокурор се увенчаха с успех. Окрилени от намесата на президента, съсловните организации в съдебната система са развихриха и начертаха критериите, на които според тях трябва да отговаря този, който кандидатства за нов главен прокурор. Общо взето тези критерии се свеждат до това прокурор номер едно да не бъде като Цацаров. Тоест хората от правосъдната система отхвърлиха категорично намесата на Борисов и ГЕРБ в системата и налагането на удобен за ГЕРБ главен прокурор. Затова не е прав никой, който говори, че намесата на президента при изработването на критерии за избор на нов главен прокурор, не е постигнала очакваните резултати.

istinata.net

Tagged

3 thoughts on “Румен Радев ПРОБИ статуквото: Новият главен прокурор няма да е като Цацаров!

  1. ДАНО НАЙ-ПОСЛЕ СЕ СЛУЧИ – ОТКОГА ЧАКАМЕ ПРОМЯНА И АДЕКВАТНО ПРАВОСЪДИЕ !!!

  2. ХАЙДЕ И ДАНО ….И ЗА НАС МАЛКО СЛЪНЦЕ ДА ИЗГРЕЕ….ОБАЧЕ, АЗ СЕ СТРАХУВАМ ЗА ЖИВОТА НА ПРЕЗИДЕНТА…ДЪРЖАВАТА НИ Е ПРОГНИЛА МАФИОТСКИ И КОРУМПИРАНА ….ВСИЧКО ОЧАКВАМ ОТ ТЕЗИ ДЕБИЛИ !!!!!

  3. Бойко Рашков е достоен
    за Главен прокурор на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *