Румен Радев: С промяна на Конституцията ще дадем ново бъдеще на България!

България отблизо

Министър-председателят не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят и вчера отново заяви, че в последните 3 години България е била в челните позиции на най-бързо развиващите се страни в Европа.

Това заяви президентът Румен Радев в резиденция „Бояна“, където представя Националния стратегически документ за развитието на страната в бъдеще.

„Българите все по-често си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа. Пред нас е примерът на авторитарното управление, на резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на законността от задкулисните договорки“, каза още президентът.

„Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза, върна историческия часовник на България към зората на прехода, когато се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори.

Затова приветствам решението на Стратегическия съвет да заложи на коренно различен подход – откритост, системност и последователност. Затова Националният стратегически документ ще бъде представен на три етапа“, подчерта Радев.

„Българите масово отхвърлят пропагандата и имат право да знаят истинското състояние на страната“, каза още държавният глава.

Президентът представя проект за Национален стратегически документ.

„Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава.

Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията“.

Чрез този и други документи, както и чрез решителни действия ще дадем ново бъдеще на България.

Това заяви президентът Румен Радев на заседание на Правния съвет към държавния глава, съобщиха от прессекретариата на Радев в сряда.

На срещата са били обсъдени предложенията и становищата, направени досега в хода на инициираните от президента консултации с представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт.

Засилването на гаранциите за защита на правата на гражданите, конституционният модел на съдебната власт и гарантирането на независимостта на съдебната система са били сред акцентите на заседанието.

Функциите на ВСС, отчетността на прокуратурата и контролът над актовете й също са били обсъдени на срещата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *