Проф. Антоний Тодоров: Конфликтът между президент и премиер не е личен, а принципен за бъдещето на България!

България отблизо

Коментирайки вчерашните думи на президента Румен Радев, че властта се опитва да постави под карантина паметта ни, проф. Антоний Тодоров подчерта, че това изказване е част от дълга предистория на противопоставяне между президента и правителството.

 

Проф. Тодоров поясни, че конфликтът не е просто между две институции и не е личен, а е далеч по-дълбок. Според политолога, конфликтът е принципен и засяга бъдещето на държавата. И това се е видяло на протестите миналата година – става въпрос дали държавата ще продължи да е превзета от частни интереси, които не позволяват публичният интерес да се изяви, дали прокуратурата ще действа в интерес на обществото или в интерес на властта, и в свой. Натрупало се е очакване за промяна, което не се реализира в предсрочни избори и проблемът стои, отбеляза той.

От своя страна, политологът доц. Стойчо Стойчев бе категоричен, че дебат в политиката отдавна няма.

Разделили сме се на фен клубове, които помежду си няма какво да си говорят, могат само да се надвикват, освиркват и замерят с нещо – в случая с реплики през медиите, коментира той.

Относно конфликта между премиера и президента, Стойчев заяви, че става въпрос за двама души с високо его, които заемат ключовите позиции в държавата. Не става дума за институционална война, а за два персонажа, изтъкна той.

Тодоров обаче не се съгласи, че конфликтът е персонален. Според него зад противопоставянето президент – премиер стои морален конфликт за това как да продължим да живеем заедно, така че да спазваме някакви общи правила.

Ще има напрежение между президент и правителство, самата ни конституционна уредба, която поставя президента като избран пряко от гражданите, предполага, че ще има баланс между двете институции, не може да очакваме непременно те да действат заедно, поясни политологът.

Стойчев подчерта, че демокрацията е канал, по който процедурно се уреждат конфликтите. През миналата година по негови думи сме станали свидетели да се действа извънинституционално и от двата лагера, което според него подкопава устоите на демократичното развитие.

Но най-важното, според проф. Тодоров е, че залогът на тези избори е огромен. Решава се дали следващото правителство пак ще бъде с ГЕРБ или без ГЕРБ. По неговите думи, предизборната кампания вече е започнала и утре само формално ще влезем в нея.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *