Румен Радев: Трябва да спрем хаоса в управлението и да върнем законността в България!

България отблизо

Десетки протестиращи се събраха пред БНТ и скандират „Радев, Радев“. На място има много полиция и тежко въоръжени ченгета на специализираните полицейски сили и жандармерията.

Едновременно с това пред входа на БНТ се провежда 7-то издание на импровизираната „Панорама“ на БОЕЦ.

Тази вечер Румен Радев участва в предаването „Панорама“, което се излъчва по Българската национална телевизия.

В хода на предаването Радев уточни, че за преодоляването на кризата се изисква смирение, но не и смиряване с пропуските. „Некомпетентното политическо вмешателство да се сведе до минимум“, каза още президентът.

„През пролетта само за няколко случаи на коронавирус България бе затворена. След самодоволните брифинги на властта хората изгубиха вяра и мерките бяха снети. Въпреки предупрежденията за втора вълна, това не се случи. Напоследък дори чухме самопризнания, че вирусът бил оставен да се развива масово. Виждаме резултата – растящ брой случаи, медици, които работят извън предела, претоварени болници..“, уточни Радев.

„Правителството бяга след кризата и ръси пари на посоки, но ефектът не се вижда“, категоричен бе той. „В никакъв случай да не търсим отговорност и да обвиняваме хората, че са несъзнателни или недисциплинирани. Ако всички сме отговорни и солидарни, ще преодолеем предизвикателството въпреки хаоса“, каза още Радев.

Запитан какво е направил той, за да защити живота на хората, Радев отвърна: „Президентът не разполага с реални инструменти за управление. Вие въпреки многото внушения знаете, че пред вашата телевизия аз направих серия обръщения към народа и НС“. „На всички мои срещи и посещения в болници, общини и фирми, разговори с министър на здравеопазване и т.н., аз призовавах за важни неща – от самото начало към стриктно спазване на мерките и търсене на баланс, към здравни и социални икономически мерки“, заяви той.

„Никога досега не съм имал положителен тест за коронавирус и до момента съм в идеално здраве“, категоричен бе президентът.  Той коментира и скандалът в Естония, където трябваше да преустанови официалните си срещи заради подозрения, че е болен от коронавирус: „Получих кратък смс – ген. Петков е положителен за ковид. В момента, в който РЗИ ми връчи документ, изпълних всички изисквания.   Естонската страна не ми е прекратявала визитата, това е споразумение между мен и президента на Естония, на какво основание аз да напусна държавата

Вие как преценявате какъв е контактът? Аз съм в такъв режим от началото на пандемията, в контакт с хиляди хора, но спазвам стриктно всички мерки за хигиена, дезинфекция и съм нямал проблем. Само преди дни имах отрицателен тест. А това, че някой побърза да направи скандал с бързо информиране на естонската страна, е друго.  Защо според вас никой не уведоми РЗИ? Те са оторизираният орган, който решава при какви условия и какво представляват контактите, моралният пример на президента е спазването на закона.“

Дали ще прави партия – президентът Румен Радев най-накрая внесе светлина по този въпрос, който интересува много хора в България. В предаването „Панорама“ по БНТ той за първи път не бе толкова лаконичен.

„Моята партия е партията на всички почтени български граждани“, заяви в началото той, но все пак допусна, че това не е изключено и в крайна сметка може вече и да работи за свои, политически планове или поне да се интересува от тях.

На конкретния въпрос, дали ще прави партия, Радев загатна, че може да направи партия зависи от времето и други фактори.  „Ако се наложи да създавам партия, вие първи ще разберете. Зависи от обстоятелствата. Много са факторите. Отдавна съм заявил, че подкрепям всяка една партия, която поставя България и българския народ на първо място“, каза той.

Той коментира и друг, особено наболял в момента въпрос – този за отношенията със Северна Македония.

България трябва да отстоява своята идентичност. Вижте как го направи Гърция, каза още той.

Причината да се разделя с г-н Методиев не е празненството на БСП. Българските социалисти са хората, които издигнаха кандидатурата ми за президент, за което съм им признателен, аз не съм се отклонил, а и те също продължават да ме подкрепят. Българските социалисти осъзнават тези интриги и няма да им се подадат.

„Последно пожелах на Корнелия Нинова бързо възстановяване, когато беше в болницата. Освобождаването на г-н Методиев е резултат от общата ми оценка за неговата работа. Промяната в България няма да е възможна без стотиците хиляди хора вляво. И мисля, че те го знаят това“, сподели държавният глава.

Той бе запитан и за стиснатия юмрук. Радев отговори, че не е единственият президент, който го прави и се сравни с президента Доналд Тръмп.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *