Румен Радев: Чрез разпита на Кирил Петков, главният прокурор изнудва правителството!

България отблизо

Аз много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента.

За мен разпитът на Кирил Петков е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера“.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод предстоящия разпит в прокуратурата на премиера Кирил Петков.

На въпрос каква оценка би дал за работата на правителството, държавният глава заяви, че е рано да се дава оценка.

„Правителството работи в една изключително трудна ситуация – каскада от кризи и много тежко наследство от предишното управление. Илюзия е да мислим, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Това ще отнеме време, процесът е труден. Грешките и разочарованията са неизбежни, но между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество“, заяви той. 

Той посочи, че очаква правителството да бъде много по-открито и да бъде прозрачно, когато взима решения.

Относно скандала с „Булгаргаз“, Радев заяви, че очаква информация от ДАНС и КЕВР, „така че обществото да е запознато навреме преди събитията, за да не остават съмнения в задкулисни действия“.

По отношение на „златните паспорти“ президентът подчерта, че „това е една порочна практика, която трябва да се преустанови“.

„Г-жа Йотова инициира допълнителни обратни проверки на документите, които постъпват към нас, така че да се избегнат всякакви съмнения“, допълни президентът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *