Изненада: Тома Биков каза нещо важно за Кирил Петков! Ще се смаете!

България отблизо
Няма нищо извънредно в ситуацията с разпита на Кирил Петков във ВКП. Премиерът не е запознат с начина, по който функционират държавните институции и превръща в драма рутинна процедура. Ако има информация, Петков да каже не само за Мата Хари, а и за всички онези лица, които са отговорни за корупцията в страната. Ако отиде с изрезки от вестници, ще се изложи. И за опозицията не е приятно българският премиер да се излага.

Това заяви на брифинг пред журналисти Тома Биков от ГЕРБ.

 

Днес премиерът Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова трябва да се явят в прокуратурата, за да дадат сведения за лицата, които според премиера са отговорни за корупцията у нас.

 

Преди дни обвинението заяви, че ще извика Петков и Бориславова, защото по време на срещата си с главния прокурор, инициирана от самия Гешев, премиерът заговорил за имена и прякори на хора, които според него са виновни за корупцията у нас. Два дни по-късно той бе привикан, а вчера официално бе връчена и призовка.

Петков реагира веднага като на брифинг пред медиите обяви, че ще настоява за отговори от прокуратурата докъде е стигнала с разследването на крупни скандали като “Барселона Гейт”, “Осемте джуджета”, Мата Хари, ББР и др. Отговорът на обвинението не закъсня. От прокуратурата почти мигновено посочиха, че цялата информация е публично достъпна в интернет.

 

„Не знам защо се приема това като някакво напрежение. Господин Петков в продължение на няколко дни твърдеше в интервюта и публични изяви, че има информация за хора, които са участвали в престъпления и корупция. Прокуратурата предприема, доколкото виждам, едно рутинно действие – да поиска информация от него, защото става дума за премиера, под чието ръководство са всички служби и МВР. Най-нормалното нещо е той да предостави тези доказателства на прокуратурата. Те не го викат на разпит, доколкото разбирам, а за нещо, за което той трябваше да иде сам.

За мен би било проблем, ако той отиде с изрезки от вестници там, защото ще се изложи. И за нас не е приятно българският премиер да се излага. От един министър-председател се очаква да се държи сериозно, когато има информация за някакви престъпления – да ги предостави. „, посочи Биков.

В отговор на въпрос относно думите на президента Румен Радев, че ако не се постигне съдебна реформа, миналото ще потърси реванш, Биков заяви:

 

„Ние не сме миналото правителство. Ние сме бъдещото. Как да търсим реванш?“.

 

Биков коментира и намеренията за промени в Конституцията и сформираната временна комисия, която да разглежда възможностите за реформи в основния закон. Опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС отказа да участва в нея.

 

„Не виждам желание от страна на управляващите да се постигне нужното мнозинство за промени в Конституцията и смяната на Иван Гешев. Техен ангажимент е. Ние им предложихме, за да бъдем ангажирани истински и те да не очакват просто добрата ни воля да сработи, да имаме съпредседател на тази комисия, която предложиха да се състави. За тях очевидно е по-важно господин Христо Иванов да вее байрака, а дали ще има конституционна реформа, вероятно не ги интересува много. Защото те нямат и предложения. Когато се очаква от нашата парламентарна група да допринесе за мнозинство, те трябва да ни ангажират истински.

Не е пазарлък това една сила да има председател и не е нищо. Просто искаме да видим те какво желание имат, защото за да има такова мнозинство, трябват доста отстъпки. Те очевидно смятат, че каквото кажат, ние по някакви метафизични причини трябва да подкрепим. И ние не ги смятаме за много морални. Нека седнем сериозно, ако искат. Ако не искат, нека си движат проекта.

Конституцията за тях е един проект. Имаме предложения отдавна и са далеч по-дълбоки от промени в основния закон. Нека започне заседанието, първо те да направят предложения. Не е работа на опозицията да води този процес, още повече, че сме наричани довчера мафия и сега искат да говорят с нас. Да решат кое искат“, отсече Биков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *