Румъния пита България: Защо ще приемате еврото? Ние отлагаме 15 години!

България отблизо

Оценката отчита текущото състояние на основните макропоказатели в страната, които изискват значителни корекции и време за реализацията им.

Първоначално Румъния си постави за цел приемане на еврото през 2014 г., но срокът бе преразглеждан няколко пъти, припомнят медиите. Влизането в еврозоната беше отложено за 2019 г., после за 2024 г., а сега явно ще има още едно отлагане с 5 години.

Румъния имаше възможности между 2015 и 2017 г., когато можеше да кандидатства за присъединяване към подготвителния механизъм ERM II на еврозоната.

По това време страната отговаряше на всички критерии за номинална конвергенция, определени в Договора от Маастрихт (за ценова стабилност, публични финанси и устойчивост на дълга, стабилност на валутния курс и ниво на дългосрочните лихвени проценти).
В момента Румъния не отговаря на всички критерии.

Очаква се Хърватия, която се присъедини към ЕС през 2013 г., да се присъедини към еврозоната в началото на 2023 г., а България през 2024 г., въпреки че страната не е постигнала голям напредък, според румънски медии.

Бившият премиер на Румъния Флорин Къцу също говори за отлагането на целевата дата за приемане на еврото от 2024 г. за периода 2027-2028 г.
В последния си доклад за конвергенцията, публикуван през юни, Европейската централна банка заяви, че Румъния се нуждае от ориентирани към стабилност икономически политики и всеобхватни структурни реформи, за да изпълни критериите за присъединяване към еврозоната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *