Гешев арестува Борисов, за да спаси кожата? Вижте какво се готви!

България отблизо
Страхът попари остатъците от мозъчна дейност на герберската пропагандна машина и тя роди недоносената „новина“, че Гешев щял да се оттегли, ако Кирил Петков оттегли Бойко Рашков от МВР. Появи се и слух, че Гешев търсел спасение като консул в Санкт Петербург.

Появи се обаче нещо по-сериозно. БНТ съобщи, че Софийската градска прокуратура е поискала от БНБ експертиза и информация за серийните номера на банкнотите и кюлчетата от снимките, за които се твърди, че са правени в спалнята на държавната вила на министър-председателя по времето, когато тя е ползвана от бившия премиер Бойко Борисов. В градската прокуратура имало образувана преписка по медийни публикации, твърди още БНТ.

Подчертавам, че информацията идва от БНТ, защото е знайно, че шефът на телевизията не прави нещо без съгласуване, с ДПС да речем.

 

Това дава достатъчно материал за разсъждения.

 

Защо точно сега, – е първият въпрос. Защото Гешев в момента е наистина застрашен. Чрез него са застрашени всички онези, които го настаниха в кабинета на главния прокурор, който крещящ не му е по мярка.

 

Задкулисието познава само два метода за договорки: сделка и натиск. Натиск срещу новата власт в момента е голям риск. Остава сделката: оставете Гешев, а той ще арестува Борисов и ще го поднесе на съда. Аргументи и доказателства колкото искате.

 

В сделката може да бъде вкаран и Сотир Цацаров, който да удари стария си другар Борисов по линия на КПКОНПИ.

 

Задкулисието така разбира нещата: дава нещо и иска да получи нещо.

 

Другият вариант е водене на война срещу новата власт – жестока и опустошителна. Само че кукловодите вече започват да проумяват, че огромния финансов ресурс, с който разполагат трудно ще им помогне, защото вече не владеят напълно институциите, тайните служби и контролните държавни структури – техните инструменти за рекет, натиск и насилие.

 

Вече се променят доста неща. В момента Гешев и групите му за натиск от верни прокурори не могат както досега да повдигат обвинения срещу неудобни бизнесмени, политици, медии и журналисти. Корумпирани и зависими обвинители има, но и немалко техни колеги вече надигат глас срещу гешевия диктат. Това е факт!

 

Има и психологичен момент: Гешев е от категорията хора, които са готови на всичко, за да се спасят от възмездието, което в неговият случай би било абсолютно заслужено.

 

Той обаче е наясно, че доскорошни негови авери от кръга „Борисов“ не стоят със скръстени ръце и също са готови на всичко, за да оцелеят от сблъсъка със закона. „Бърз или мъртъв“ се казва култовия уестърн с Шарън Стоун, Леонардо ди Каприо, Ръсел Кроу и Джийн Хекман. Нещо подобно се разиграва в задкулисието у нас – кой ще изпревари да натопи другарчето.

Докато са плячкосвали държавата всички тези синковци са събирали папки с компромати и документи за своите ортаци. Бедна ни е фантазията какво съдържат те. Настъпи моментът за стрелба…

 

Има обаче много, много лоша новина за тях: хората от новото управление знаят, че всяка стъпка в посока на договорки би била фатална за тях. Сделките и подкупите, дори и многомилионни, вече не са това, което бяха при ГЕРБ и Борисов. Щом си заявил борбата с корупцията за свой приоритет, всяко отклонение е катастрофа.

 

Именно това чертае края на мафиотския модел. Гешев е готов да арестува Борисов, но това няма да му помогне. Защото Борисов е обречен по силата на закона. Освен това Борисов притежава сериозни оръжия срещу Гешев. Положението е „Бърз или мъртъв“…

 

Д-р Димитър Попкутуев

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *