Румяна Бъчварова: Щом правилно сменяме 3 март, защо да не сменим и името на ”Св. Александър Невски”?

България отблизо
Бившият посланик на България в Израел, бивш вицепремиер и вътрешен министър Румяна Бъчварова защити тезата за промяна на националния празник от 3 март с 24 май. „Ако има несъгласие по този повод, защо не? От там нататък следват и още неща, които могат да се направят – преименуване на улици, а защо не и патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, каза тя.

Много е трудно да обясниш на един човек, който вижда тази сграда, защо е наречена по този начин. А много малко хора знаят, че българите десет години са събирали пари за този храм и първото му име е „Св. св. Кирил и Методий“ – така Бъчварова коментира още трябва ли да се сменя националния празник от 3 март на 24 май пред Би Ти Ви.

 

Мисля, че беше грешка това изостряне на отношенията между политически сили, които стоят на едно място в спектъра – център-дясно, каза тя за отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ през последните две години преди да съставят общ кабинет.

 

Тя изтъкна, че колкото по-рано се случат промените в Конституцията, толкова ще се премине към следващите цели и политики на правителството.

 

„В този момент промените са необходими и дебатите по предложението ще покаже колко още може да се подобри демокрацията“, каза още Бъчварова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *