Русия излиза от Украйна с могъща армия, срещу която НАТО няма шанс

Свят

След неотдавнашното разширено заседание на Министерството на отбраната с участието на президента на Руската Федерация, световните медии се втурнаха да обсъждат „ескалацията на военната реторика“, „заплахата от нападение над страните от НАТО“ и „мащабното дрънчене на оръжия”.

Ако оставим настрана дежурната истерия, то честно трябва да признаем, че има за какво да дрънчим.

През тази година руските стратегически войски завършиха превъоръжаването си (да не забравяме за поставянето на бойно дежурство на поредния полк от хиперзвуковата ракетна система „Авангард“, срещу която НАТО няма методи и не се очаква да намери в обозримо бъдеще). Нивото на съвременното въоръжение и техника във войските е повишено до 95%, а военноморският компонент — до почти 100%. ВМС получиха четири нови стратегически подводници и осем надводни кораба. Държавната отбранителна поръчка до края на 2023 г. ще бъде изпълнена почти на 98%, а от началото на СВО обемът на доставките на техника се е увеличил три пъти, автомобили и бронирани машини — с 4,5 пъти, безпилотни летателни апарати — с 16,8 пъти, артилерийски боеприпаси — със 17,5 пъти. Според думите на министърът на отрбраната на Русия Сергей Шойгу „въпреки санкциите ние произвеждаме повече високотехнологични оръжия от страните от НАТО (взети заедно)“.

Западните експерти, преглъщайки нервно, отвориха папките си и въздъхнаха с облекчение: ако се вярва на калкулатора, тогава по отношение на „глави“, бойни глави и други бойни машини на пехотата САЩ, заедно със своите сателити, все още държат условно първо място в основните западни военни рейтинги, което означава, че войнствената бензиностанция е на второ място, не е толкова страшно и може да продължават внимателно да размахват пръстче.

Но като че ли съперниците ни пропуснаха главното.

 

Дори и най-фантастичните оръжия, дори тези, които се предлагат в неограничени количества, не могат да заменят реалния боен опит на войниците, които се бият с тях, тяхната мотивация и боен дух. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу не твърдеше на заседанието на борда, че имаме най-много войници и най-много оръжия. Той просто отбеляза, че „руската армия днес е най-обучената и боеспособна в света“ и че повече от 650 хиляди души са получили боен опит в рамките на СВО.

Това означава, че като се има предвид текущата численост на руските въоръжени сили от един милион сто и петдесет хиляди души, повече от половината от нашите военнослужещи имат боен опит. Това е цифра, до която нито една от западните армии не може да се доближи. За сравнение: дори на върха на хегемонията в цялата американска армия имаше максимум десет процента от военнослужещите, които просто физически са били поне веднъж в зоната на бойните действия, тоест това число включва раздавачи на обяд в столове, адютанти, танкисти , строителни работници, механици и др.

Нека си припомним, че до началото на Великата отечествена война Червената армия имаше значително повече войници и военна техника от германците и много видове оръжия нямаха аналози — като същия танк KВ-2. Това предимство обаче не може да предотврати тежки поражения в първия етап на войната, където сериозният боен опит и подготовка на германските войници излизат на преден план. Въпреки това до 1945 г. съветската армия натрупа огромен боен опит и до началото на операцията срещу японците е смятана за най-мощната армия в света. Американците бяха уверени, че СССР ще успее да победи японците в Манджурия и Северна Корея най-малко след година и половина. Квантунската армия на Япония, считана за непобедима по това време, е победена за девет дни.

Ето защо сега руското ръководство принципно нарушава известната поговорка, според която „генералите винаги се готвят за миналата война“.

Според министъра на отбраната на Русия у нас в най-кратки срокове създадохме нова система за подготовка на военни специалисти и предаване на боен опит и нови, нестандартни тактически методи на действие на подразделенията, които показаха своята ефективност в рамките на СВО бяха въведени в бойната подготовка. Капацитетът на окръжните и армейските полигони е утроен, повече от 800 военни учебни заведения работят денонощно, повече от 60 хиляди души се обучават по нови програми във военните университети. Сериозен акцент е поставен върху подготовката на специалисти по радиоелектронна борба, противовъздушна отбрана и оператори на безпилотни летателни апарати.

Има какво да учим

В рамките на СВО нашата армия (понякога с цената на грешки и загуби) натрупа безценен опит и отработи много елементи от „войната на бъдещето“ на бойното поле, включително:

– успешно използване на всички видове нови и перспективни оръжия и въоръжение;

– идентифициране и масово унищожаване на най-добрите образци на западна военна техника;

– ефективна тактика срещу вражески части, обучени по правилата и ръководствата на НАТО;

– успешно противодействие на стандартните системи за противовъздушна отбрана на НАТО, често управлявани от военнослужещите на алианса;

– ефективни настъпателни действия срещу превъзхождащ по численост противник;

– отработване на превземането на градове и укрепени райони с минимални щети за гражданското население;

и много много други.

Според думите на Владимир Путин „никой в ​​света няма такъв опит във воденето на съвременна въоръжена борба като руската армия“. Според редица чуждестранни военни експерти Русия ще излезе от СВО в Украйна с напълно нова армия, срещу която НАТО няма шанс.

Както нееднократно е заявявал държавният ни глава, ние не търсим конфликт с НАТО, но сме готови да дадем „адекватен отговор“. И на този фон вече не е изненадваща тъжната забележка на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който каза: „Трябва да се подготвим за лоши новини“.

Твърде късно е за подготовка, г-н Столтенберг. Те вече са тук

Кирил СтрелниковРИА

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *