Русия към Чехия: Не приемаме ултиматуми от никого!

Свят

Русия не приема стилистиката на ултиматумите на други страни към себе си, както вчера подчерта руският президент Владимир Путин в посланието си до Федералното събрание.

 

Това съобщи пред ТАСС в сряда прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков, който коментира исканията на Чешката република Русия да приеме обратно чешките дипломати, изгонени от Русия.

„Вчера, в посланието си, президентът Путин подчерта, че е безсмислено да разговарят с нас в стила на ултиматумите“, каза говорителят на Кремъл.

Припомняме, че в ежегодната си реч за състоянието на Съюза в сряда, Путин предупреди да не провокират страната му, обещавайки бърза реакция срещу всеки, който пресече руските „червени линии„. Москва ще реагира „сурово“, „бързо“ и „асиметрично“ на чужди провокации, каза Путин пред аудитория от висши чиновници и депутати в Русия, добавяйки, че „се надява“ никой чуждестранен актьор да не пресече руските „червени линии“.

Припомняме, че правителството на Чехия, в лицето на външния министър Якуб Кулганек, постави ултиматум на Русия, като предупреди, че може да изгони още руски дипломати, освен ако на експулсираните от Москва чешки граждани не бъде позволено да се върнат на работа до обяд в четвъртък, предаде „Франс прес“.

Русия отговори с категорично „НЕ“ и предупреди, че подобен род ултиматуми само допълнително влошават отношенията с Москва.

Чешкият външен министър се ожали още, че експулсирането на 20 чешки дипломати „на практика щяло да парализира работата на посолството им“ в Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *