Русия обяви за издирване още украински политици и военни

Свят

Бившият ръководител на Съвета за национална сигурност на Украйна Oлексий Данилов и бившият ръководител на Министерството на външните работи на Украйна Павел Климкин се издирват по член от Наказателния кодекс на Руската федерация. Това показва базата данни на руското министерство на вътрешните работи, цитирана от ТАСС.

„Олексий Мячеславович Данилов, роден на 7 септември 1962 г. в град Красни Луч, Луганска област, се издирва по член от Наказателния кодекс на Руската федерация“, се казва в базата данни. Не се уточнява в какво престъпление е заподозрян.

В базата данни се казва още, че бившият председател на Върховната рада на Украйна и бивши вицепремиер на тази страна Владимир Гройсман също е обявен за издирване.

По-рано беше съобщено, че Министерството на вътрешните работи на Руската федерация обяви за издирване бившия министър на отбраната на Украйна Михаил Ковал и командващият Сухопътните войски на украинските въоръжени сили Олександър Павлюк.

Украинският президент Володимир Зеленски бе обявен за за международно издирване. По коя статия и съответния член от НК руснаците издирват Зеленски не бе уточнено.

Освен това и малко по-късно за международно издирване бе обявен и още един украински президент – Петро Порошенко. Той ръководеше Украйна от 2014 до 2019 година. За него също не са посочени статии и членове, на база на които да се формира предположение за обвинение, по които Порошенко да се издирва.

Министерството на външните работи на Украйна публикува коментар във връзка с появилата се информация, че Зеленски е обявен за издирване в Русия. Украинското външно министерство нарича обявлението „доказателство за отчаянието на руската държавна машина и пропаганда, които не знаят какви други новини да измислят, за да привлекат внимание“, се казва в изявление на украинското външно министерство.

Източник Нюз.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *