Русия обяви: НАТО ще започне да се разпада, ако…

Свят

НАТО ще започне да се разпада, ако се откаже от концепцията за „руската заплаха„. Това коментира руският сенатор Алексей Пушков в профила си в социалната мрежа Telegram.

Сенаторът отбеляза, че алиансът не отговаря на нито едно от реалните предизвикателства, с които се сблъсква Западния свят, като тероризма или пандемията от коронавируса. Но в същото време НАТО се бори с измислени заплахи, които в реалния свят не съществуват.

„Всъщност, с разпадането на СССР и Източния блок, от гледна точка на отбраната, НАТО загуби своя „raison d’etre“ – тоест смисъла на съществуването си. Ето защо американският президент Джо Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се нуждаят от „руската заплаха“. Това е практически единствената, макар и измислена основа, за съществуването на НАТО и запазването на стратегическия контрол на САЩ над Европа. Без тази фиктивна заплаха, алиансът ще започне да се разпада„, написа Пушков.

Изявления за „руската заплаха“ периодично звучат от устата на западните политици, отбелязва руската новинарска агенция РИА“Новости“ и припомня, че Москва многократно е подчертавала, че Русия никога няма да атакува никоя от страните в НАТО. Западът просто използва като оправдание измислиците си за тъй наречената „руска заплаха“, за да разположи повече техника и батальони близо до руските граници. Москва многократно е изразявала безпокойство от такова нарастване на силите на алианса в Европа.

Нека да ни кажат от САЩ и НАТО, пита Алексей Пушков, кой е агресорът, при положение, че руските граници са обградени с войски на Алианса, а около границите на САЩ или натовските страни няма нито един руски войник?!

Но Западът, продължава руският сенатор, изобщо не се смущава от такива явни несъответствия. САЩ и НАТО по принцип не обичат истината. Те обичат само измисления свят, в който живеят. И в който те са герои, а Русия е злодей.

Лошото за тях е, че светът отдавна не мисли така. Защото вижда, че Русия не иска конфронтация и единственото, което прави е да отговаря на безбройните провокации от страна на САЩ и НАТО.

Ние сме една от най-мощните военни сили в света, но не искаме война, защото във Великата отечествена дадохме много повече жертви от всички западни държави и САЩ, взети заедно. Такава война ние повече няма да допуснем.

И тежко му на онзи, който реши да напада Русия по какъвто и да било начин.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *