«“Три пъти по-мощни“: Ето какво подготвя Русия за украинците в зоната на спецоперацията

Свят

Руската армия унищожава позициите на украинските въоръжени сили на запад с тежките снаряди ФАБ-1500, съобщи британският експерт Александър Меркурис в YouTube-канала си.

„Тези бомби са изключително мощни. Фактически нито един артилерийски снаряд не може да се мери с взривната мощ на една от тези бомби…Подозирам, че по целия фронт ще виждаме все повече и повече използване на тези тежки бомби, които причиняват огромни щети по украинските позиции“, каза експертът.

Той отбеляза, че ФАБ-1500 са три пъти по-мощни от 500-килограмовия вариант на боеприпаса, който преди това е бил използван срещу украинските формирования.

Според него за унищожаване на укрепленията на украинските въоръжени сили в Донбас използването на толкова тежки бомби е най-добрата и бърза стратегия.

„Точно това, струва ми се, правят руските военни и най-вероятно ще продължат да го правят в близко бъдеще“, заключи Меркурис.

По-рано руското министерство на отбраната за първи път показа авиационна бомба с тегло един тон и половина, с управляем модул за планиране и корекция (УМПК), разработена от предприятия на Корпорацията «Тактическо ракетно въоръжение».

Практически тези страховити бомби могат да се движат сами в разстояние на десетки километри, след като бъдат пуснати от руските самолети. Което означава първо, че самолетите няма да влязат в зоната на поражение на украинската ПВО и ще пускат бомбите от безопасно разстояние. И второ, тези свръхтежки бомби са способни самостоятелно да търсят и намират целта с помощта на Глонас навигацията, която руските инженери създадоха. А и от целта, която те открият и поразят не остава нищо. Само прах. Всичко изчезва в адските пламъци на мощните детонации.

Генерал-майорът от въоръжените сили на Украйна в оставка Сергей Кривонос също заяви, че руските фугасни авиационни бомби не оставят нищо от позициите на украинските въоръжени сили в зоната на специалната военна операция.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *