Русия отряза САЩ: Действията ви са неприемливи и арогантни!

Свят

САЩ са получили отговора на Русия на предложенията за сигурност на Вашингтон, съобщи пред Ройтерс висш служител от Държавния департамент.

Отговорът е предаден на американския посланик в Русия Джон Съливан.

Припомняме, че заради непрекъснатото разширяване на НАТО към границите на Русия, президентът Владимир Путин поиска като гаранция за сигурността на Руската федерация, войските и въоръженията на САЩ и НАТО да се изтеглят от Източна Европа и Балканите.

Това искане е напълно разумно, ако само си представим обратния случай – че руските войски са съвсем наблизо до границите на САЩ. Тогава Белият дом не би ли искал, руските войски да се изтеглят, за да не са в непосредствена близост до Америка?!

Би искал, разбира се. Но, за съжаление, това се отнася само до случая, когато хипотетично, руските войски биха се оказали близо до САЩ. А когато войските на САЩ и НАТО са до границите на Русия, това, според американците, е напълно  в реда на нещата.

В отговора си до Кремъл Вашингтон напълно пренебрегва законното и разумно желание на Москва да гарантира сигурността на руските граждани. Нещо повече. Вместо да изтеглят войските си, САЩ и НАТО започнаха да изпращат нови военни части и оръжия към границите на Русия, включително в България и Румъния. Такива действия не могат да се квалифицират по друг начин освен като арогантни.

И точно затова Русия показа категорично на САЩ и НАТО, че отговорът им е неприемлив, неразумен и арогантен.

Руското външно министерство подчерта, че „червените линии и основните интереси“ на Москва в сферата на сигурността са били напълно пренебрегнати, а САЩ са отхвърлили „неотменимото право на Русия да ги гарантира“. „Това със сигурност е неприемливо за нас. Нещо повече – то е арогантно.“, отбелязва руската страна.

Русия отново повтаря искането си за изтегляне на всички „войски и въоръжения на САЩ, разположени в Централна и Източна Европа, както и на Балканите“. Москва, обаче, оставя вратата отворена като заявява, че е готова да обсъжда тази тема въз основа на предложенията, които е представила в проектопредложението си за договор за сигурност.

В заключение Руската федерация предупреждава, че ако САЩ не проявят готовност за договаряне на ясни, правнообвързващи гаранции за руската безопасност, тогава Русия ще бъде принудена да реагира, включително чрез предприемане на мерки от военно-техническо естество, предаде БТА.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *