Русия поряза войнствените напъни на Чехия и Полша

Свят

Чешкият президент Петр Павел на среща на лидерите на Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Унгария, Полша) заяви, че армиите на страните от Европейския съюз трябва да се готвят за възможна война с Русия в близко бъдеще. 

 

Според него за страните от ЕС Русия е основната заплаха за сигурността.

Павел подчерта, че всички страни от НАТО гледат на Русия като на основна заплаха в Европа, което изисква подходяща подготовка за това предизвикателство.

Всички армии на членовете на Алианса приемат сериозно потенциалната заплаха и се подготвят за конфликт с висока интензивност на европейския континент.

Също така полският президент Анджей Дуда изрази намерението си да укрепи и модернизира полската армия. Той отбеляза, че страната вече има повече от 200 хиляди войници, но има планове за увеличаване на този брой.

Целта е да се постигне ниво на готовност, което ще попречи на потенциалните агресори да гледат на Полша като на цел за атака.

Контекстът на тези изявления се засилва от неотдавнашната доставка на голяма пратка оръжия в Полша от Съединените щати, включително ракетни установки HIMARS и танкове Abrams, което показва сериозност на намеренията и повишена бойна готовност.

Русия по никакъв начин не заплашва европейците. Напротив, Европа е тази, която представлява сериозна опасност за руснаците. Ако определени държави от ЕС продължават с войнствената риторика, това ще навреди на техните страни и народи. Така че добре би било европолитиците да се въздържат от крайни изказвания, призиви към война с Русия и други подобни. Това никога не е довело никоя страна до добър край.

Така в разговор с журналисти ръководителят на пресслужбата на Кремъл Дмитрий Песков коментира думите на чешкия президент Петр Павел за „главната заплаха“ за европейския континент.

Песков нарече подобно изявление на чешкия държавен глава „истерично“.

Подобни истерични настроения не правят ръководството на Чехия да изглежда добре – каза той.

Песков отбеляза, че проблемът на днешните европейци е, че те са контролирани от такова поколение политици.

Песков обясни, че Европейският съюз представлява опасност за Русия, тъй като е изцяло подчинен на Вашингтон. Сега страните от ЕС активно участват в Северноатлантическия алианс, който с всички сили се приближава към границите на Русия.

Прессекретарят на президента на Руската федерация в друго интервю припомни, че Москва никога не е отхвърляла възможността за мирни преговори с Киев.

„Други отказаха“ – каза той, имайки предвид режима в Киев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *