Русия постави страшен ултиматум на Украйна: Това е последната възможност за Мариупол!

Свят

Ултиматумът постави на брифинг в неделя генерал-полковник Михаил Мизинцев, ръководител на руския Национален център за управление на отбраната, цитиран от ABC.

„Сега властите в Мариупол имат възможност да направят избор и да преминат на страната на народа, в противен случай военният трибунал, който ги очаква, е само малка част от това, което заслужават за ужасните си престъпления, които руската страна документира много внимателно“, каза Мизинцев.

Според плана на Русия от 10 ч. на 21 март ще бъдат отворени хуманитарни коридори от Мариупол в източна и западна посока. Националният център за управление на отбраната предлага украинските военни „и чуждестранните наемници“ да напуснат града без оръжие от 10 до 12 ч., като в този случай ще бъде гарантирано запазването на живота им.

След това в Мариупол трябва да бъдат допуснати хуманитарни конвои и да се евакуират цивилни граждани. Нееднократно руските власти обвиняваха украинските военни (или както те ги наричат нацисти и националистически формирования), че използват цивилното население като жив щит.

Властите в Украйна отхвърлиха искането на Русия да предадат град Мариупол. Това заяви украинският вицепремиер Ирина Верещук, цитирана от „Украинска правда“.

„Не може да става дума за капитулация. Вече сме информирали руската страна за това.“, каза тя.

Вчера властите в Русия настояха до 5 ч. сутринта в понеделник Украйна да даде писмен отговор на предложенията за отваряне на хуманитарни коридори и спасяване на цивилното население и инфраструктурата на Мариупол.

Общо 7295 души са били евакуирани от украинските градове по хуманитарни коридори в неделя. Четири от седем планирани маршрута работят. Това съобщи вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук, цитирана от „Ройтерс“.

3985 души са евакуирани от обсадения град Мариупол в град Запорожие. Украинското правителство планира да изпрати близо 50 автобуса до Мариупол в понеделник за по-нататъшна евакуация, каза Верещук.

Според украински официални лица в Мариупол могат да са останали до 350 000 жители; руското министерство на отбраната посочва 130 000 души.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *