Русия предупреди: Германия направи грешен ход, ще потъне заради менторите си!

Свят

Само часове след решението на Владимир Путин да признае за независими републики Донецк и Луганск цената на газа скочи с 10%. Руският президент от своя страна гарантира, че няма да има проблем в доставките на газ зад граница.

Но все пак, Русия, в лицето на Дмитрий Медведев предупреди германците, по повод замразяването на „Северен поток“ 2, да се готвят синьото гориво да стигне до 2000 евро за 1000 кубически метра. Германия потъва, заради менторите си, каза то. По-рано днес цената на газа за Западна Европа отново скочи.

И цената няма как да не скача, защото замразяването на газопровода „Северен поток-2“, от страна на Германия, лишава голяма част от държавите в Европа от качествен и евтин руски природен газ. на всичко отгоре, количеството газ, което идваше по „Северен поток-2“ сега трябва да се набавя от някъде.

А няма от къде, защото Русия е най-големият световен производител на природен газ. А арабските страни предупреждават, че няма да могат да набавят необходимите количества за Европа, защото имат много други договори, които трябва да изпълняват.

„Русия има за цел да продължи непрекъснатите доставки на газ, включително на втечнен природен газ, за световните пазари, да подобри свързаната инфраструктура и да увеличи инвестициите в газовия сектор“, написа Путин в писмено изявление за срещата на върха на членовете на Форума на страните износителки на газ в Доха днес, съобщи Ройтерс. Президенти, премиери и министри от 11-те страни членки на форума се събраха в катарската столица в момент, когато кризата между Москва и Запада допринася за скока на цените в газовия сектор.

На форума производителите на газ предупредиха днес, че възможностите им за бързо увеличаване на доставките за Европа са ограничени и че няма никаква предвидимост за цените, предаде Франс прес.

Президенти, премиери и министри от 11-те страни членки на форума се събраха в катарската столица в момент, когато кризата между Москва и Запада допринася за скока на цените в газовия сектор, над който витае руската заплаха за доставките. Катар, един от основните износители на газ, е дал уверения на Европа за своята помощ в случай на затруднения със снабдяването, посочи емирът Тамим бин Хамад Ал Танино, но уточни, че тази помощ ще бъда ограничена до обемите, които са на разположение, тъй като производителите са обвързани с дългосрочни договори.

„Да се предскаже какви ще бъдат цените (утре – бел. ред.), дали ще се покачват или ще спадат, това е в ръцете на Бога“, призна емирът пред медиите.

Европа покрива около 40 процента от газовите си нужди чрез доставки от Русия. А Германия, най-големият потребител на руски газ и до неотдавна ключов енергиен партньор на Москва в Европа, днес замрази процедурата по сертифициране на газопровода „Северен поток-2“.

„Е, какво, добре дошли в новия свят, в който съвсем скоро европейците ще плащат по 2000 евро за 1000 кубически метра газ!“, написа в Twitter Медведев, който в момента е зам.-председател на Съвета за безопасност.

Дано Владимир Путин и Русия да не обърнат внимание на нашите „висши“ политици, които се надпреварваха да скачат срещу ръжена и да разправят решението на Путин за Донецк и Луганск било грешно, защото може и ние да се натъкнем на космическа цена на газа. А при това имаме и космическа цена на тока.

Следователно, чии интереси защитават политиците – нашите или чуждите?! Сетете се от първия път.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *