петък, март 29, 2024
Начало > Свят > Русия предупреди САЩ: От вас няма да остане нищо, ако…

Русия предупреди САЩ: От вас няма да остане нищо, ако…

Свят

Москва доброволно включи в Договора за ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения, своята най-мощна хиперзвукова ядрена система „Авангард“.

Това каза за РИА Новости Владимир Ермаков, директор на Департамента за неразпространение и контрол на оръжията на Министерството на външните работи.

„Това беше направено в дух на добра воля, въпреки редица възникнали правни въпроси, включително във връзка с неконструктивните подходи на САЩ за контрол върху такива системи. Тези въпроси тепърва предстои да бъдат решени. Като цяло ние сме отворени за обсъждане на този въпрос в многостранни формати“, обяви Ермаков.

Външният министър Сергей Лавров обяви в средата на ноември, че Русия е готова да вземе предвид системите „Авангард“ и „Сармат“ в Договора за СНВ, но „Посейдон“, „Буревестник“ и редица други не попадат в обхвата на този документ.

Ако се наложи, обаче, тези системи, заедно със замразената „Авангард“, ще бъдат включени в действие. И от САЩ няма да остане нищо. За това намекна директорът от руското външно министерство.

Договорът START III между Русия и САЩ влезе в сила на 5 февруари 2011 г. Той предвижда намаляване от двете страни на техните ядрени арсенали за седем години до такъв брой, че той да не надвишава 700 междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети на подводници и тежки бомбардировачи, както и 1550 бойни глави и 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки.

START III е единственият активен договор за ограничаване на оръжията между Русия и САЩ; той изтича на 5 февруари 2021 г.

Владимир Путин обяви създаването на „Авангард“ през март 2018 г. Според него системата е способна на междуконтинентални полети в плътните слоеве на атмосферата с хиперзвукова скорост.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *