Русия разкри как хитро действа с американските системи Patriot в Киев

Свят

Тактическият подход „въздушна засада“, благодарение на който беше възможно да се унищожи американската система за противовъздушна отбрана Patriot в Киев, се състои в принуждаването на врага да изразходва боеприпасите си и последващото му поражение. 

Това каза полковникът в оставка, военен експерт Виктор Литовкин пред чуждестранни медии.

„Ние изстреляхме куп ракети, които може да не са непременно бойни, може и да са бутафорни. И врагът им отговори с изстрелвания на много скъпи, които струват 1,5-2 милиона долара всяка. Той използва 16 ракети. И когато изчерпа ракетите си, го удариха с „Кинжалите“, от които не може да се измъкне“, обясни той.

Литовкин добави, че единственият начин да се унищожи „Кинжал“ е да се свали неговият самолет-носител. Именно за да се избегне това, било решено да се изчака, докато Patriot изразходва боеприпасите си. Експертът отбеляза, че „въздушната засада“ е великолепен подход, тъй като е успешен.

В нощта на 16 май американски зенитно-ракетен комплекс Patriot беше поразен с удар от „Кинжал“ в Киев. Както стана известно по-късно, унищожаването на системата било възможно благодарение на тактическия подход „въздушна засада“.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *