Русия се обяви за равен достъп на всички държави до Covid ваксините!

Свят

Ваксинацията е важно средство за борба с пандемията COVID-19, така че всяка държава трябва да получи равен и своевременен достъп до ваксините.

 

Това заяви в неделя руският здравен министър Михаил Мурашко, цитиран от ТАСС.

„Масовата имунизация срещу COVID-19 с цел предотвратяване и спиране на заразяването се счита за глобална полза за общественото здраве от Световната здравна асамблея. Поради това ние подчертаваме важността на осигуряването на равен и навременен достъп до безопасни, качествени и ефективни ваксини“, каза той.

Изказването му бе направено по време на специална сесия на Икономическия и социален съвет на ООН, наречена „Ваксина за всички“. Според министъра формирането на глобално портфолио от безопасни и ефективни ваксини с цел осигуряване на надеждна защита срещу инфекции в световен мащаб е ключовата цел.

Той припомни, че Русия е първата страна в света, която разработи и регистрира ваксина срещу COVID-19. Понастоящем в Русия са регистрирани три ваксини, а масовата ваксинация стартира през януари 2020 г.“ , добави министърът.

Русия активно си сътрудничи със страни и международни организации с цел повишаване на достъпността на руската ваксина „Спутник V „чрез локализиране на нейното производство на руски и чужди платформи. Досега производството е локализирано на 20 такива платформи. Днес руската ваксина е регистрирана и се доставя на 60 страни по света“, заяви Мурашко.

Той добави, че Русия провежда разговори със Световната здравна организация (СЗО) за включване на препарата в списъка на ваксините, одобрени за спешна употреба от СЗО. Русия проведе и кампания за ваксинация сред служители на чуждестранни дипломатически мисии, разположени в Москва.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *