Русия спира частично огъня. Вижте за какво се договориха на преговорите

Свят

Руското министерство на отбраната взе решение за драстично намаляване на военната активност в направленията Киев и Чернигов. Това се казва в изявление на министерството, публикувано след руско-украинските преговори в Истанбул и прочетено от руския заместник-министър на отбраната Александър Фомин, предава ТАСС. 

 

„С оглед на това, че преговорите по подготовката на Договора за неутралитет и безядрен статут на Украйна, както и по предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна преминават в практически план, отчитайки принципите, обсъдени по време на днешната среща, Министерството на отбраната на Русия, за да повиши взаимното доверие и да създаде необходимите условия за продължаване на преговорите и постигане на крайната цел – съгласуване и подписване на гореспоменатия договор – взе кардинално решение, да намали военната активност в посока Киев и Чернигов няколко пъти”, уточни Фомин.

Москва предприема две стъпки към Киев за деескалация на конфликта, заяви ръководителят на руската делегация Владимир Медински след разговорите в Истанбул, предава РИА Новости. 

Той отбеляза, че срещата е била конструктивна. Според Медински предложенията на украинската страна ще бъдат докладвани на Владимир Путин.

Освен това Москва предложи на Киев да проведе среща между президентите Путин и Зеленски, като едновременно с това външните министри да парафират мирен договор.

По- рано днес делегациите на Украйна и Русия започнаха преговорите в Истанбул. Президентът Ердоган произнесе реч при откриването на срещата в двореца Долмабахче край Босфора.

Турският президент Ердоган приветства участниците в преговорите и след това замина за визита в Азербайджан. Ердоган напомни на преговарящите, че носят историческа отговорност.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *