Русия трупа страховитите ракети „Циркон“ в Крим, целта е Киев

Свят

Русия е концентрирала страховитите свръхзвукови ракети „Циркон“ в базите си на Кримския полуостров и в бъдеще, когато се обявява предупреждение за опасност от въздушно нападение в Южна Украйна, то ще се разпространява и за Киевска област.

Това подчерта говорителят на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк, съобщава изданието „Страна.ua“.

„Опитът при използването на ракети като „Циркон“ с увеличен обсег показва, че въздушна тревога при очакване на удар от каквато и да е посока, ще бъде обявявана и в Киевска област, и в други райони на страната. Трябва да сме наясно, че Русия има доста такива ракети във военен център като Крим и може да продължи да нанася удари както върху столицата, така и върху други места“, предупреди Гуменюк, съобщава Фокус.

По-рано медии съобщиха, че дежурните екипи за ПВО на Киев са успели да свалят най-новата руска ракета – ЗМ22 „Циркон“, използвана в атаката на силите на Москва срещу украинската столица на 25 март. Според експерти, обаче, това е малко вероятно, защото тези руски хиперзвукови ракети летят изключително бързо и няма противовъздушна отбрана, която да е в състояние да я свали. Затова досега няма нито една снимка на ракетата ЗМ22 „Циркон“, направена от украинските сили, а само видеозаписи от изстрелването й, заснети от Министерство на отбраната на Руската федерация.

Характеристиките й са доста впечатляващи. Тя развива огромната скорост от 9 Маха, тоест девет пъти скоростта на звука, а обсега й е неограничен като може да обиколи земното кълбо и да удари противника от всяка една точка. Теглото на бойната ударна глава в различни източници се декларира на ниво от 300 до 500 килограма.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *