Израел свали ракети на „Хамас“ с най-новата лазерна система „Iron Beam“ И Видео

Свят

Според американското издание „Нюзуик“, израелските въоръжени сили (IDF) са използвали най-новата лазерна бойна система „Iron Beam“/Железен лъч/ за прихващане на ракети, изстреляни от Ивицата Газа. 

 

Тази система е разработена от Rafael и представлява високоенергийна лазерна система с мощност 100 kW.

Израелските медии подчертават, че това е първият случай в света на успешно използване на лазерна система за прихващане на ракета.

„Iron Beam“ е способен да прихваща въздушни цели на разстояние от няколкостотин метра до няколко километра. Системата е ефективна срещу широк спектър от заплахи, включително ракети, артилерийски снаряди и дронове.

Използването на Iron Beam е значимо събитие в областта на военните технологии, демонстрирайки възможностите на новите системи за противовъздушна отбрана.

Въпреки факта, че официалното приемане на системата се очакваше само след няколко години, успешното й бойно използване показва готовността на Израел да се изправи срещу нови предизвикателства пред сигурността.

Хусите атакуват с ракети израелския град Ейлат

Представителят на йеменското движение Ансар Аллах (Хусите) Яхя Сария съобщи за нанасянето на ракетна атака по военни цели в град Ейлат, Израел. Това съобщи той по контролирания от хусите телевизионен канал Ал-Масира.

Сариа уточни, че атаката срещу израелски цели е извършена от ракетни сили на йеменските въоръжени сили с помощта на крилати ракети.

„Ударът е нанесен по израелски цели в Ейлат в южната част на окупирана Палестина“, подчерта представителят на движението.

Това не е първият път, когато хусите предприемат атаки в посока Ейлат. Подобни действия на движението се разглеждат като форма на подкрепа за палестинското движение Хамас, което активно се противопоставя на Израел.

Ето видеото

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *