Руската армия атакува по всички направления, а украинците се отбраняват

Свят

Руските войски атакуваха няколко фронтови линии през целия ден. Това съобщи в доклада си Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, предава УНИАН.

 

Отбелязва се, че през деня са възникнали 30 военни сблъсъка.

По-специално, в Лиманското направление силите за отбрана отразиха 4 вражески атаки в района източно от Макеевка, Луганска област. Противникът е нанесъл въздушни удари край Белогоровка, Луганска област и спорната Донецка област.

„В Авдеевското направление украинските сили за отбрана се защитават с последни сили от множеството руски атаки в района на Авдеевка в Донецка област. На обстрел са подложени над 10 населени пункта“.

Руските войски преминаха в настъпление в посока Лиман-Купянск, ситуацията не е в полза на украинската армия. Това заяви говорителят на оперативно-тактическата група „Восток“ на украинските въоръжени сили Иля Евлаш.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна призна ситуацията в посока Купян-Лимански за „най-тежка“, тъй като части на руските войски успяха да форсират река Жеребец и дори да заемат село Макеевка. Както заявява Евлаш, голяма руска групировка настъпва към позициите на украинската армия, наброяваща повече от сто хиляди души и повече от хиляда танка , да не говорим за по-леките бронирани машини.

(…) в посока Лиман-Купянск има повече от 110 хиляди руски военнослужещи, 1085 вражески танка, почти 2000 техни бойни бронирани машини, повече от 700 артилерийски системи и почти хиляда реактивни системи за залпов огън – каза Евлаш.

Припомняме, че това е направлението, което води директно към втория по големина град в Украйна – Харков. Там силите на руската армия натиснаха здраво и няма да е чудно, ако скоро Харков премине във владение на Русия.

Представителят на Генералния щаб подчерта, че най-големи проблеми за въоръжените сили на Украйна създава руската авиация, която се използва „много активно“. Според него по позициите на украинската армия действат щурмови хеликоптери и щурмови самолети, а над тях дежурят бойни самолети, които не позволяват на украинската авиация да се приближи.

Той не пропусна да добави, че „доблестните“ украински войски отблъскват всички атаки на руската армия, но щурмовите операции не спират. Напредването на руските войски се потвърждава и от Американския институт за изучаване на войната.

Путин: От началото на контранастъплението украинските въоръжени сили са загубили над 90 хиляди души

По време на контранастъплението – от 4 юни 2023 г. – Въоръжените сили на Украйна вече са загубили повече от 90 хиляди души, 557 танка и почти 1900 бронирани машини. Тези цифри бяха цитирани от руския президент Владимир Путин по време на пленарната сесия на юбилейната, XX годишна среща на дискусионния клуб „Валдай“, която се провежда в Сочи.

„От началото на контранастъплението, от 4 юни, украинските части са загубили над 90 хиляди души – това са санитарни и безвъзвратни загуби“, отбеляза Путин.

Украинците масово се предават, страх ги е да не загинат в сражения

Пленен украински командир каза защо той и колегите му са решили да се предадат. По думите му причината за предаването на група та украински войници са големите загуби в частта му. Това съобщи съветникът на ръководителя на Донецката народна република Ян Гагин .

По-голямата част от подразделението, в което са воювали, е унищожена – каза Гагин.

Украинските военни, според техния командир, търпят сериозни загуби в жива сила поради многобройните неуспешни атаки срещу руските позиции в донецкото направление.

В резултат на това много от войниците на украинските въоръжени сили, действащи в околностите на Донецк, решиха да спасят живота си и да се предадат.

По-рано ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров, позовавайки се на показания на пленени военнослужещи от украинската армия, съобщи за инцидент край Клещеевка. Там офицери от украинските въоръжени сили разстреляха свои подчинени, които се канеха да се предадат на руснаците.

Има и други ситуации. Например, както съобщи пенсионираният подполковник от ЛНР Андрей Марочко, двама украински войници са убили трети, за да попаднат в плен.

В момента руското командване специално е отделило радиочестота 149.200 за военнослужещите от Въоръжените сили на Украйна. Свързвайки се по нея, те могат да обсъдят условията за своето предаване, казвайки позивната „Волга“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *