Руската армия напредва към Купянск и Харков, Хамас с ракетни удари срещу Тел, Авив, а израелската армия удари Ливан

Свят

Министерство на отбраната на Русия съобщава, че Киев е направил поредния си опит да атакува руски цели с дронове, информират световните издания.

„В района на Белгород и градския район Яковлевски системата за противовъздушна отбрана свали 3 дрона от самолетен тип. Оперативните служби изясняват информацията за последствията на земята. По предварителни данни няма жертви и разрушения“, написа Губернаторът на Белгородска област на Руската федерация Вячеслав Гладков.

Руските войски са се активизирали в Лиман-Купянското направление. Там руските сили използват щурмови роти, съсредоточавайки вниманието и усилията си върху превземането на Купянск, Харковска област.

„В зоната на отговорност на Източната група войски най-горещото направление е Лиман-Купянското направление. След кратка пауза, бойните действия са възобновени, използвайки щурмови роти. По-конкретно щурмовите спецчасти „Буря“, „Буря Z“, части на 1-ва танкова рота, 6-та и 20-та рота от Първа армия на Руската федерация.

През изминалото денонощие противникът обстреля позициите на въоръжените сили на Украйна 710 пъти от различни видове оръжия. 15 атаки са отбити в Лиман-Купянското направление “, съобщава Иля Евлаш, началник на пресслужбата на Източната група въоръжени сили на ВСУ, информира „УНИАН“.

Той отбелязва, че руските сили се съсредоточават върху превземането и обкръжаването на Купянск.

В мрежата са публикувани кадри от масирани атаки срещу Израел: евакуация на Кнесета (еднокамарен представителен и законодателен орган на Израел, който се явява нейният парламент) и експлозии по улиците на Йерусалим, Тел Авив и Ашкелон, съобщават световните издания.

Същевременно, бойното крило на Хамас заяви, че е извършило също така и ракетни удари срещу Тел Авив.

„Хамас“ държи между 200 и 250 израелски заложници в Газа, каза вчера говорител на военното крило на групировката във видеообръщение, цитиран от Ройтерс.

Бившият ръководител на „Хамас“ Халед Мешаал заяви вчера в интервю за телевизия „Ал Арабия“, публикувано в канала в „Телеграм“ на групировката, че сред заложниците има високопоставени израелски офицери от дивизия „Газа“.

Мешаал, който ръководи службата за диаспората на „Хамас“, каза също, че групировката няма да пожали усилия да използва заложниците като разменна монета за освобождаването на 6000 палестинци, които се намират в израелски затвори.

Израелската армия съобщи в изявление, че е нанесла удари по „терористични“ цели на „Хизбула“ в Ливан, информира Франс прес.

„Израелската армия е в процес на нанасяне на удари по военни цели на терористичната организация „Хизбула“ на територията на Ливан“, заявиха израелските въоръжени сили.

От началото на войната, предизвикана от безпрецедентната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, при сблъсъците на израелско-ливанската граница от ливанска страна са загинали около десет души, предимно бойци, но също така журналист на Ройтерс и двама цивилни. От израелска страна бяха убити най-малко двама души.

Международната общност се опасява от разрастване на конфликта между проиранската ливанска групировка „Хизбула“, съюзник на „Хамас“, и израелската армия, посочва АФП.

Заради пограничните сблъсъци Израел започна евакуация на хиляди жители от 28 населени места в северната част на страната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *