Руската армия напредва на запад и никой не може да я спре

Свят

Руските сили са напреднали още по на запад, след като установиха контрол над украинския град Авдеевка, съобщиха от руското министерство на отбраната, предаде Ройтерс. Ведомството заяви, че руските сили са унищожили и редица оръжия, доставени от Запада на Украйна, включително седем крилати ракети „Сторм шадоу“, една ракета „Пейтриът“ и пускова установка за нея, както и 42 ракети за системи „ХАЙМАРС“. 

Фронтовите линии във войната, която започна преди две години на 24 февруари, не се бяха променили съществено от края на 2023 г. преди превземането на Авдеевка, посочва Ройтерс. Превземането на Авдеевка след месеци на сражения, беше първата значителна руска победа след превземането на град Бахмут през май миналата година.

След превземането на Авдеевка войсковата група „Център“ продължи да настъпва в западна посока“,  се казва в изявлението на министерството на отбраната. „В сътрудничество с авиацията и артилерията те разгромиха струпванията на жива сила и оборудване на украинските въоръжени сили“ в шест близки населени места, се казва в съобщението.

Руското министерство на отбраната също така твърди, че неговите войски са продължили настъплението в западна посока, като през седмицата са отблъснали 39 контраатаки на въоръжените сили на Украйна (ВСУ), предаде ТАСС. По данни на руското министерство на отбраната в района на Авдеевка Украйна е загубила над 2900 военнослужещи.

Източник: БТА, Гласове

Tagged

1 thought on “Руската армия напредва на запад и никой не може да я спре

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *