Руската армия настъпва в Запорожие

Свят

Русия настъпва на Южния фронт в Украйна, където миналото лято Киев се опита да започне контранастъпление. Само в Запорожка област е струпана 50-хилядна армия, съобщават руски и украински военни кореспонденти, цитирани от Си Ен Ен.

Основният удар на руските сили е насочен в района на селата Роботино и Вербово, където вече са се закрепили щурмови групи, подкрепени активно от авиация и тежка артилерия.

Американският институтът за изследване на войната също потвърди за напредък на Москва край Роботино и интензифициране на операциите в западната част на Запорожието.

Това се случва, докато руските сили се стремят да спечелят предимство и на източния фронт, след като преди броени дни овладяха напълно град Авдеевка в района на Донецк. Според испанския „Ел Пaис“ следващата цел на Кремъл е Часов Яр – град на 10 км западно от Бахмут.

Индикациите за това са много „и се повтаря тактиката от Авдиивка“ – в началото артилерията безмилостно унищожава инфраструктурата посочва изданието. „На всеки няколко минути извистяват снарядите на руската артилерия“, пише кореспондентът на вестника в Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във вечерно видеообръщение, че ситуацията на някои точки от фронта е изключително трудна. Според него украинската армия изнемогва пред руските сили, които се възползват от липсата на военна помощ за Украйна.

Междувременно руски пилот на хеликоптер, който дезертира в Украйна преди около шест месеца, бе открит застрелян в Испания. Това съобщи говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов, цитиран от ДПА. Според испанската агенция EFE, която се позовава на източници, близки до разследването, Максим Кузминов е застрелян с шест куршума.

На този етап полицията разглежда инцидента във Вилахойоса като отмъщение, обяснявайки, че колата, от която са били изстреляни куршумите, е преминала през тялото на жертвата.

Кузминов прелетя от Русия в Украйна миналия август с военен хеликоптер Ми-8 в пълно бойно снаряжение – той получи от украинското разузнаване близо 500 000 долара за дезертирането си и предаването на руския хеликоптер на украинската армия, съобщи ДПА.

Шефът на руското разузнаване Сергей Наришкин коментира в тази връзка, че Кузминов е „морален труп“, от момента в който е планирал своите престъпления, съобщават руските новинарски агенции.

Източник Труд

Tagged

1 thought on “Руската армия настъпва в Запорожие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *