Руската армия обкръжи елитна украинска бригада и стана страшно

Свят

Елитната 47-ма механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), разположена в град Авдеевка в Донецка област, е обкръжена и е принудена да се бори с нарастващ недостиг на боеприпаси, съобщава американското издание Military Watch Magazine, като се позовава на „множество доклади от украински и западни източници“.

Британските доклади показват, че бригадата е трябвало да атакува руска колона, преди да се свърже с щурмова пехота на северния фланг в Авдеевка, но не е успяла да го направи поради липса на боеприпаси. Самата щурмова пехота също си изпатила от руските части.

Усилията на 47-ма бригада да спре настъплението на руските сили в града бяха описани от The Times като „отчаяни“, подхранващи възприятията за „неизбежен колапс“ на украинските позиции и намаляващи надеждата за предотвратяване на руска победа до началото на новогодишните празници. Самата украинска бригада пък, я очаква пълен разгром.

Бригадата има статут на елитна, тъй като използва най-новата техника, прехвърлена от страните на НАТО. В статията се уточнява, че става въпрос за германските танкове Leopard 2A6, американските бойни машини на пехотата (БМП) Bradley и самоходните артилерийски установки (САУ) М109. Разположена е в Авдеевка.

Leopard 2 и Bradley понесоха тежки загуби от началото на неуспешната, продължила месеци контраофанзива на ВСУ срещу руските позиции, което принуди мнозина анализатори да преразгледат предишните си предположения за хода на бойните действия.

Военнослужещ от 47-а бригада, цитиран като „сержант Данило“, говори за „гадна ситуация“, тъй като недостигът на снаряди принуждава войниците да взимат невъзможни решения на живот и смърт. „През лятото имахме 10 пъти повече боеприпаси, и с по-добро качество…

Американските патрони се доставят в партиди с почти идентични тегла, което улеснява коригирането на стрелбата, с много малко патрони. Сега имаме снаряди от цял свят с различно качество и получаваме само по 15 за период от три дни. Миналата седмица получихме негодна партида. По този начин, вместо да стрелят по руснаците веднага щом влязат в обсега им, украинците са принудени да изчакват и да се крият.

Мунициите, произведени от европейските държави, много често са критикувани заради лошо качество и понякога са смятани за почти безполезни, „като италианското оборудване е особено известно с лошото си качество, за разлика от превъзходното, наследено от съветската епоха или произведено от САЩ“, обясняват в статията.

Сержант Данило разяснява ситуацията в своята бригада по следния начин: „Трябва да контролираме нашия сектор от четири километра. Но без боеприпаси не можем.

Само когато е критична ситуация – да речем, 10 момчета близо до нашата пехота – тогава работим. Ако нашите снаряди не са с еднакво тегло, залпът ще мине на 200 метра покрай руснаците. И тогава е твърде късно, трябва бързо да бягаме“, казва той.

Тъй като недостигът на боеприпаси сериозно подкопава бойните способности дори на елитните групи, статутът на наборните части, които съставляват по-голямата част от украинската армия, остава още по-съмнителен. За разлика от това, руските сили са все по-добре оборудвани, като по-специално има индикации, че запасите от балистични ракети са нараснали значително през последните 18 месеца, което улеснява употребата им срещу позициите на украинците.

Западни и руски източници са все по-единодушни, че Украйна е изпратила голям брой наборници в боевете с незначително обучение и подготовка, което е довело до екстремни нива на загуби около 80-90 процента и очаквана продължителност на живота на фронта, измерена в часове, персоналът от части като 47-ма бригада се смятат за далеч по-ценни.

Добрите бойни способности на такива единици правят жертвите сред тях опустошителни за украинските военни усилия. На 10 декември бе съобщено, че руските сили са подновили офанзивата срещу Авдеевка, като ВСУ обявиха по това време: „Врагът започна вчера масирани щурмови действия с подкрепата на бронирани машини на Авдеевско и Мариинско направления“.

Сривът на позициите около Авдеевка и на боеспособността на 47-ма бригада ще ограничи сериозно способността на Киев да продължи да оспорва руския контрол над Донецк, завършва американското издание.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *