Руската армия отново приклещи „азовци“, за да спаси цивилните, а поляците искат, но не могат да прекрачат границата на Украйна, защото…

Свят

Министерството на отбраната на Русия обяви отварянето на хуманитарен коридор за излизане от Азовстал, съобщиха медиите.

„Руската армия отваря хуманитарен коридор от 08:00 до 18:00 часа (московско време) на 5, 6 и 7 май 2022 г. за евакуация от металургичния комбинат Азовстал на цивилни (персонал, жени и деца), за чието присъствие в подземните съоръжения на завода за пореден път твърдят властите в Киев.“ – се казва в изявление на Междуведомствения координационен щаб на Русия за хуманитарна реакция.

„През този период руските въоръжени сили и формированията на Донецката народна република едностранно ще прекратят всички военни действия, частите им ще бъдат изтеглени на безопасно разстояние. Военните ще осигурят изтеглянето на цивилни във всяка посока, която изберат, както на територията на Русия, така и в райони, контролирани от Киев.“ – заявява руската страна.

В следобедните часове на 4 май властите в Киев съобщиха, че са загубили контакт с украинските военни, окопали се в Азовстал.

Връзката на украинските власти със защитниците на Мариупол на територията на завод Азовстал се появи отново, в момента руските войски са навлезли на територията на предприятието.

Това каза в коментар за Радио „Свобода“ Давид Арахамия, председател на украинската делегация на преговорите с Русия, депутат и председател на фракцията „Слуга на народа“.

„Втори ден продължават опитите за щурмуване на централата. Руските войски вече са на територията на Азовстал“, каза Арахамия, позовавайки се на думите на командира на полк „Азов“.

Командирът на украинските сили, намиращи се вътре в металургичния комбинат „Азовстал“ в Мариупол, каза, че в завода се водят „ожесточени и кръвопролитни боеве“, предадоха агенциите.

Отговаряйки на въпроса дали Украйна, в случай на получаване на тежко въоръжение от Запада, ще освободи окупираните от Русия територии до 24 февруари 2022 г., Арестович каза, че такава готовност има, но въпросът е в количеството на доставените оръжия.

„Готови сме да освободим всички: Луганск, Донецк, Крим и поробените народи на Русия. Всичко зависи от това колко оръжия ще има и как ще протече войната“, отговори шефа на кабинета на Зеленски, Арестович. Той добави, че Украйна умело се защитава, но е „пет пъти по-трудно“ да се проведе настъпателна офанзива.

„Полша иска да установи контрол над Лвов, Тернопол и Ивано-Франковск, когато започне периодът на разпадането на Украйна и „парализата“ на централното правителство, въпросът е кога ще се случи това. Мисля, че контролът ще бъде установен по време на разпадането на Украйна, когато настъпи пълна парализа на централната власт.

Но стана ясно, че поляците изобщо не бързат да навлязат в споменатите западни територии на Украйна, защото сега има опасност Русия, както каза Путин, да даде светкавичен отговор, а това възпира както Полша, така и Румъния“, каза Евсеев.

Според него Русия може да нанесе удар с ракети „Кинжал“ и това ще бъде придружено от смъртта на полски военни без възможност за отговор.

Превод и редакция: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *